Španjolska se povukla iz avanture sa SAD-om u Perzijskom zaljevu

Španjolska vlada povukla je fregatu „Méndez Núñez“ iz sastava pratnje američkog nosača zrakoplova USS Abraham Lincoln, izjavivši, da je američka vlada „promijenila prvotni dogovor“.

Španjolska ministrica obrane Margarita Robles zapovjedila je obustavu pratnje američke grupacije brodova od strane fregate „Méndez Núñez“ (F 104 klasa „Alvaro de Basan). Tijekom posjeta zrakoplovnoj bazi „Morón de la Frontera“ u Sevilji 8. svibnja, španjolska ministrica je izjavila kako će se „Španjolska pridržavati obveza u okviru Europske unije i međunarodnih organizacija“. (info: El Pais)

U komentaru novinarima, u utorak, 14. svibnja, ministrica obrane Robles izjavila je kako je „američka vlada donijela odluku koja izlazi iz okvira postignutog dogovora s pomorskim snagama Španjolske“. Pri tom, prema njenim riječima, cilj grupacije brodova na čelu s „Abrahamom Lincolnom“ ne odgovara obilježavanju 500. godišnjice puta oko svijeta, koja je bila dogovorena između SAD-a i Španjolske. Navedeno je kako španjolska fregata neće sudjelovati u ulasku u Perzijski zaljev zajedno s vojnim brodovima SAD-a.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like