Španjolska: uhićeno osam članova bande zbog krijumčaranje migranata

Španjolska policija uhitila je u subotu osam članova bande zbog krijumčarenja migranata iz španjolske sjevernoafričke enklave Melille u pirenejsku Španjolsku.

Krijumčari su naplaćivali 2 tisuće eura svakom migrantu za prijelaz brodom iz Melille (Sredozemnim morem) na Pirenejske poluotok, piše Reuters.

Bandu uhićenih, koju čine španjolski i marokanski državljani, sumnjiči se i za transport hašiša iz Melille u južnu španjolsku pokrajinu Andaluziju.

Španjolska ima dvije enklave na Sredozemnom moru koje graniče s Marokom: Ceutu i Melillu. Te dvije enklave glavna su (uz Kanarske otoke) ulazna točka za migrante na španjolskoj ruti. Zbog učestalih pokušaja ilegalnog prelaska, španjolske su vlasti utvrdile žicama obje enklave. Naime, postoje tri reda bodljikavih žica koje su visoke šest metara.

Španjolska je zabilježila najviše (41 tisuća) dolazaka ilegalnih migranata u 2020., od svih zemalja EU-a. U Italiju je pristiglo 2020. 34.100 migranata, a u Grčku 15.500, pokazuju podaci UNHCR-a. Trenutno se najveći pritisak osjeća na Kanarskim otocima, gdje je smješteno preko 20 tisuća migranata u 2020., dok lokalno stanovništvo, ovisno o turizmu, prosvjeduje protiv smještaja migranata.

 





Migranti probili žicu visoku šest metara u španjolskoj enklavi u Africi

Komentari

komentar





You may also like