Španjolska zatvorila migrantski kamp na Kanarskim otocima

Španjolske vlasti zatvorile su migrantski kamp u luci Arguineguin na Kanarskim otocima, gdje je bilo smješteno do 2600 migranata bez dokumenata, objavio je El Pais.

Migranti se sele u novi kamp koji se gradi u Barranco Secu, dok je dio privremeno smješten u hotelima.

Gradonačelnik Mogana, koji je središte općine kojoj pripada Arguineguin, poručio je da stanovništvo želi da se do kraja godine premjesti 6 tisuća migranata, koji se trenutno smješteni u hotelima, piše Guardian.

Kanarski otoci, koji se prostiru uz obalu južnog Maroka, cilj su mnogih afričkih migranata koji tako dospijevaju na teritorij Europske unije. Oko 100 kilometara iznosi udaljenost između Maroka i Kanarskih otoka, a Španjolska se suočava s pritiskom ilegalnih migranata i kod svojih enklava Ceuta i Melilla na obali Sredozemnog mora koje se nalaze u Africi te graniče s Marokom.

El Pais piše da je ove godine zabilježeno više od 19 tisuća migrantskih pristanaka brodom na Kanarske otoke koji su postali glavna točka ulaska u Španjolsku za ilegalne migrante.

Španjolski sud prošloga je tjedna presudio da su uvjeti u Arguineguinu “jadni”, a stanje u kampu kritizirale su i nevladine organizacije.
El Pais piše, pozivajući se na izvor iz policije, da 70 posto ilegalnih migranata na Kanarskim otocima čine marokanski državljani. Krijumčari, piše španjolski medij, naplaćuju 1500-2000 eura po osobi Marokancima za prijelaz brodom na španjolski teritorij, dok stanovnicima subsaharske Afrike naplaćuju 1000 eura po osobi, ali oni putuju Atlantskim oceanom prema Kanarskim otocima napučenijim brodovima i u puno nesigurnijim uvjetima.

Komentari

komentar

You may also like