Španjolski medij o predstojećem NATO summitu u Madridu

Za manje od mjesec dana u Madridu će se održati sigurno jedan od najvažnijih summita NATO saveza s obzirom na trenutačne krajnje složene geopolitičke odnose u Europi i svijetu. Poglavito kada je riječ o odnosima Sjevernoatlantskog saveza s Rusijom koji su poremećeni već dugi niz godina, ali vrhunac napetosti u njihovim odnosima ipak predstavlja ruska vojna intervencija u Ukrajini od 24. veljače. U novom konceptu Rusija će gotovo sigurno biti „premještena“ iz sfere NATO-ovog „strateškog partnera“ u najvećeg suparnika tj. najveću ugrozu, moguće i u „neprijatelja“, što je ipak manje vjerojatno jer bi to, zapravo, značilo da su dvije strane u ratu.

Međutim, važnih pitanja bit će i izvan spomenute teme, prije svega oko nove koncepcije djelovanja Saveza, kao i mogućnosti prijama novih članica Finske i Švedske, što trenutačno blokira Ankara.

U tom kontekstu osvrnut ćemo se na danas objavljen intervju glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga za španjolski medij ABC.

“Samit u Madridu bit će izuzetno važan. Novi strateški koncept koji ćemo usvojiti odražavat će novu realnost sigurnosti”, kazao je Stoltenberg.

“Na primjer, sadašnji strateški koncept odnosi se na Rusiju kao na strateškog partnera i ne spominje Kinu. Sada ćemo, naravno, razgovarati o agresivnim akcijama Ruske Federacije, kao i o utjecaju uspona Kine na našu sigurnost. Summit u Madridu bit će jedan od naših najvažnijih summita”, izjavio je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, u Madridu će se pokrenuti i pitanja vezana uz “prijetnje koje dolaze s juga, poput nestabilnosti i terorizma”.





“Stabilnost u Africi trebala bi biti važna cijelom savezu. Donijet ćemo odluke da napravimo korak naprijed, uključujući i u smislu sfere utjecaja na moru”, objasnio je.

Što se tiče stanja u Ukrajini, glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza smatra kako je sada nemoguće reći koliko će točno trajati tamošnji sukob.

“Moramo biti spremni za dugi rat”, rekao je. “Španjolska sudjeluje u zajedničkim naporima NATO saveznika. Postoji mnogo vrsta potpore ukrajinskim snagama. Moramo biti vrlo oprezni kada govorimo o specifičnim sustavima oružja”, kazao je Stoltenberg.





Pretpostavljamo kako je pritom imao u vidu suvremene raketne i topničke sustave čije bi isporuke Rusija tretirala kao „neprihvatljivu eskalaciju“ s obzirom kako bi mogli ugrožavati ruski teritorij i ruske strateške objekte, kako je to ovih dana izjavio ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

Podsjećamo da smo danas već izvijestili kako je Stoltenbergov zamjenik Mircea Geoana naglasio da zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini NATO savez nema ograničenja u jačanju svojih pozicija i efektiva na istočnom krilu.

 

Komentari

komentar

You may also like