Španjolski ministar u Zagrebu: Europa ne smije više nikad biti ovisna o ruskom plinu

Europska unija nikad se više ne smije dovesti u „stanje ovisnosti“ o ruskom plinu, rekao je u četvrtak u Zagrebu španjolski šef diplomacije Jose Manuel Albares nakon susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

Albares je na konferenciji za medije s hrvatskim ministrom rekao da je izuzetno važno da se ovaj posjet događa dva mjeseca prije nego što će se u Madridu održati susret NATO-a.

„Moramo poslati poruku jedinstva u ovo vrijeme kad Rusija predstavlja izazov i kad rat dolazi u Europu”, kazao je Albares, čija je zemlja dosad primila 35 tisuća izbjeglica iz Ukrajine.

Osudio je odluku Moskve o prekidu dotoka plina Bugarskoj i Poljskoj, suprotno postojećim ugovorima, pa naglasio da Europska unija kao „branitelj slobode i ljudskih prava“ mora izgraditi svoju energetsku suverenost „i to odmah“.

„Europa više nikada ne smije doći u ovakvo stanje ovisnosti. To je apsolutno neprihvatljivo“, rekao je Albares, poručivši kako je ključno graditi plinovode među članicama.

Podrška hrvatskim ciljevima





Španjolski ministar rekao je da Madrid podržava Hrvatsku na putu prema šengenskom prostoru, a Grlić Radman je zahvalio na španjolskoj podršci željenom hrvatskom članstvu u eurozoni i Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), kao i na potpori pri pridruživanju skupini MED9.

Albares je naglasio da dvije zemlje ne dijele samo europski, već i mediteranski identitet te je čestitao Hrvatskoj na ulasku u taj savez mediteranskih država.

„Na sastanku MED9 koji će Španjolska ove godine organizirati raspravljat će se o važnosti koju jedna i druga država imaju za Mediteran”, rekao je Španjolac.





Hrvatski ministar je naglasio da je trgovinska razmjena između dviju zemalja prošle godine povećana za 18.9 posto i da je narastao i broj posjeta španjolskih turista.

„No, brojke su još uvijek daleko od pretpandemijskog razdoblja te se nadamo da će ponovno uvođenje letova Iberie i Vuelinga za hrvatske destinacije pridonijeti poboljšanju situacije”, kazao je Grlić Radman.

„U pogledu znanstveno tehničke suradnje surađivat ćemo u projektu DONES, koji otvara mogućnosti za sudjelovanje tvrtki koje se bave visokim tehnologijama”, pojasnio je Grlić Radman o projektu fuzijske energije.

Dodao je i da će dvije zemlje razviti kontakte između oružanih snaga.

„Također ćemo nastaviti odličnu suradnju koju imamo sa španjolskom policijom u istraživanju i suzbijanju organiziranog kriminala, kao i suradnju između naših graničnih policija i policijskih akademija”, zaključio je Grlić Radman.

 

Z. Meter: Putinova prijetnja postala stvarnost: Rusija zaustavlja isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj

Komentari

komentar

You may also like