Španjolski premijer će pomilovati vođe katalonskog pokušaja odcjepljenja

Španjolski premijer Pedro Sanchez danas je posjetio Barcelonu, glavni grad autonomne zajednice Katalonije koja je i dalje dio Španjolske unatoč pokušaja odcjepljenja 2017.

Premijer je u opernoj kući Barcelone održao pripremljeni govor naslovljen: “Okupljanje: plan za budućnost cjelovite Španjolske”. U njemu je bio pun riječi hvale za posebnosti Katalonije, ali je bio i jasan da želi ovu regiju unutar Španjolske. Premijer tvrdi da je najbitnije zajedništvo i povjerenje, pa će stoga učiniti “prvi korak” pomilovanja.

Naime, unatoč nezadovoljstvu velikog dijela Španjolaca, Sanchez će pomilovati 9 vođa katalonskog pokušaja odcjepljenja koji su optuženi za napad na teritorijalnu cjelovitost Španjolske i organizaciju ilegalnog referenduma. Katalonske vođe će biti oslobođene sutra.

Samo na najavu mogućeg pomilovanja, tisuće ljutitih Španjolaca je izašlo na ulice, najviše njih u Madridu. Prema anketu El Mundo-a, njih 61% ne želi pomilovanje.

S druge strane, ispred kuće opere u Barceloni, premijera su dočekali separatistički aktivisti koji ne prihvaćaju njega za premijera čak i ako dolazi u pomirbenom tonu. Prilikom govora, nekolicina aktivista unutar kazališta je prekidalo premijera s uzvicima “Nezavisnost!”.

Komentari

komentar





You may also like