SPD postaje lider njemačke izborne utrke

Mjesec dana prije izbora za Bundestag, njemačka Socijaldemokratska stranka (SPD) prvi je put od 2006. pretekla vladajući blok konzervativnih stranaka CDU/CSU, postavši lider izborne utrke. To je izvijestio istraživački institut Forsa koji je u četvrtak, 24. kolovoza objavio rezultate tjednog istraživanja javnog mišljenja.

Pet tjedana prije dana izbora, SPD uživa potporu 23% birača, CDU/CSU zaostaje za 1%. U odnosu na prethodni tjedan, SPD je uspio poboljšati rejting za 2%, dok je rejting konzervativnog bloka pao za 1%. Stopa potpore CDU/CSU-u, koja trenutačno iznosi 22%, najgora je ikada od kad Forsa, osnovan 1984., provodi ovakva istraživanja, navodi medij Eadaily.

Rejting Stranke zeleni također se smanjio za 1% i iznosi 18%. Razina popularnosti ostalih političkih stranaka ostala je nepromijenjena: FDP dobiva 12%, Alternativa za Njemačku (AfD) – 11%, a Ljevica – 7%.

Ako se stanje ne promijeni u preostalih cca mjesec dana do izbora, novi savezni kancelar bio bi vjerojatno kandidat SPD-a i dosadašnji ministar financija u vladi Angele Merkel Olaf Scholz. Trenutačni raspored snaga daje mogućnost za tri eventualne opcije za formiranje vladajuće koalicije pod vodstvom socijaldemokrata: njihovoj koaliciji sa Zelenima i FDP-om, s blokom CDU/CSU (što je sada slučaj) i FDP ili sa Zelenima i strankom Ljevica.

Prema Institutu Forsa, više od 60% građana uvjereno je da vladajuća politička snaga neće moći preokrenuti sadašnje trendove i promijeniti odnos snaga u svoju korist.

“S gledišta sadašnjih pokazatelja, ugodan rezultat za blok CDU/CSU na predstojećim izborima za Bundestag čini se iznimno malo vjerojatnim. Grafikoni pokazuju da će se (kandidat za kancelara CDU/ CSU) Armin Laschet pojaviti pred televizijskim kamerama u izbornoj noći kako bi preuzeo odgovornost za poraz Unije”, citirao je Der Spiegel jednog od stručnjaka iz istraživačkog instituta Forsa.





 

 

Komentari

komentar





You may also like