Specijalne postrojbe SAD-a i NATO-a uvježbavaju scenarij sukoba s Rusijom

Američke specijalne snage obučavaju se prema scenariju sukoba s Rusijom od Baltika do Ukrajine. Početkom svibnja 2021., Američko zapovjedništvo za posebne operacije u Europi (SOCEUR) provelo je svoju najveću godišnju vježbu, zajedno s drugim manjim vježbama. O tome piše američki medij Insider, u autorskom članku Stavrosa Atlamazogloua.  

Početkom svibnja američki odjel  US Special Operations Europe (SOCEUR) provelo je svoju najveću godišnju vježbu, zajedno s nizom manjih, za obuku s jedinicama za specijalne operacije. U njima su sudjelovale postrojbe specijalnih snaga iz Sjedinjenih Država, kao i brojnih zemalja NATO-a i drugih država partnera.

Vježbe, koje su imale naziv Trojan Footprint 21 (Trojanski otisak 21) i Black Swan 21 (Crni labud 21), posebno su bitne jer napetosti s Rusijom u istočnoj Ukrajini i na Krimu još uvijek tinjaju, navodi autor.

SOCEUR je planirao da se obje vježbe održe istovremeno kako bi se simulirao cjeloviti sukob s Rusijom, od baltičkih država i Skandinavije na jug do Ukrajine i regije Crnog mora.

Te su se vježbe “bliske borbenim uvjetima” odvijale na teritoriju niza zemalja istočne Europe.

Njima su se pridružile i specijalne postrojbe iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Gruzije, Mađarske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Španjolske, Ukrajine i Velike Britanije, uz one američke mornarice – SEALs, “zelenih beretki” i specijalnih snaga zrakoplovstva, navodi Stavros Atlamazoglu.





Tijekom zajedničkih velikih manevara provjerena je ” interoperabilnost specijalnih snaga različitih zemalja u bliskoj borbi“, kao i u provedbi “bliske zračne potpore, potrage, iskrcavanja i zarobljavanja“. Istodobno, glavna svrha vježbi, a posebno Trojanskog otiska 21, bila je testirati kako konvencionalne postrojbe i specijalne snage mogu međusobno djelovati “u slučaju velikog sukoba s Rusijom“.

Nakon aneksije krimskog poluotoka, ruska vojska ojačala je svoju nazočnost u ovoj regiji, pretvarajući Krim u naizgled neosvojivu tvrđavu koja čuva ruski južni bok s kopna i zraka”,  piše Stavros Atlamazoglu. On tvrdi kako je taj poluotok osvojiv za snage SAD-a i NATO saveza, i upućuje na to kakav bi bio izgledan scenarij njegovog osvajanja. Ali tim se, posve nerealnim komentarima autora ovog teksta ne namjeravamo baviti, kao što se ne bismo bavili niti scenarijima eventualnog ruskog zauzimanja dijelova sjevernoameričkog kontinenta. Jednostavno – i jedan i drugi su u domeni igara za malu djecu i odrasle koji ne vole misliti svojom glavom.

Autor američkog medija zaključuje kako su tijekom nedavno završene vježbe Crni labud 21, posade posebnih borbenih čamaca usavršile svoje vještine na Dunavu, drugoj najvećoj rijeci u Europi. Zahvaljujući tim operacijama, američke specijalne snage stekle su bitno iskustvo blisko stvarnim vojnim operacijama na toj europskoj rijeci, koja, kako kaže, protječe kroz desetak europskih država.





Komentari

komentar

You may also like