Špijunska afera u Austriji, u turskoj režiji

U Austriji se rađa špijunska afera s Turskom u glavnoj ulozi. Naime, austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer danas je na konferenciji za medije u Beču izjavio kako će ta zemlja optužiti osobu koja je priznala špijunažu u korist turske tajne službe. Pritom je upozorio Ankaru kako su njezine takve aktivnosti na tlu Austrije nedopustive.

Austrijski državni službenici navode kako u Beču postoje vidljivi znakovi aktivnosti turskih obavještajnih službi s ciljem uspostave i širenja turskog utjecaja. Nove informacije pribavljene su tijekom opsežne istrage, provedene od strane austrijske policije nakon velikih sukoba između turskih i kurdskih grupa u Beču, u lipnju ove godine.

Osoba, čije se ime i državljanstvo ne navode, priznala je kako je vrbovana od strane turske tajne službe za špijuniranje nad drugim turskim državljanima ili austrijskim državljanima s turskom migracijskom putovnicom, izjavio je u utorak prvi austrijski policajac na medijskoj konferenciji, dodajući, kako se protiv te osobe podiže kaznena prijava zbog KD špijunaže.

Austrijski MUP navodi, kako je tijekom istrage utvrđeno i da je više od 30 Austrijanaca u razdoblju od 2018. do 2020.g. u Turskoj bilo zadržano nakon ulaska u tu zemlju, i kako „postoje naznake da su turske specijalne službe njih željele vrbovati“.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova još nije reagiralo na spomenute optužbe.

 
Komentari

komentar

You may also like