Špijunska afera u režiji SAD-a i Danske! Francuska vlada zabrinuta, Švedska je naziva „neprihvatljivom“

Francuska vlada priopćila je u ponedjeljak, 31. svibnja, da su izvješća medija koji tvrde da su Sjedinjene Države špijunirali vodeće europske političare preko danske vojne obavještajne službe “izuzetno ozbiljni” ako se potvrde, izvijestili su francuski mediji FP i  France 24.

“Ovo je vrlo ozbiljno. Moramo vidjeti jesu li naši partneri u Europskoj uniji, Danci, počinili pogreške ili nedostatke u suradnji s američkim tajnim službama”, izjavio je francuski ministar za europska pitanja Clement Bon radiju France Info.

Što se, zapravo, dogodilo? Jučer je iz Danske došla senzacionalna informacija prema kojoj je Danmarks Radio (DR) priopćio kako je američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) prisluškivala danske internetske kabele kako bi špijunirala najviše političare i visoke dužnosnike u Njemačkoj, Švedskoj, Norveškoj i Francuskoj. Prije svega njemačku kancelarku Angelu Merkel, ali i tadašnjeg njemačkog ministra vanjskih poslova Frank-Waltera Steinmeiera i bivšeg njemačkog ministra financija, potpredsjednika SPD-a Peer-a Steinbrücka.

Uz pomoć danskih informatičkih sustava, američka Agencija za nacionalnu sigurnost dobila je pristup telefonskim pozivima i tekstnim porukama. NSA je iskoristila nadzornu suradnju s danskom vojnom obavještajnom službom FE.

Prisluškivanje se provodilo od 2012. do 2016. godine.

DR  navodi kako je ovu informaciju potvrdilo devet neovisnih izvora.





Švedski ministar obrane Peter Hultqvist u intervjuu za SVT nazvao je ponašanje Danske “neprihvatljivim”, pozivajući njenu vladu da “otkrije detalje”. Norveški ministar obrane Frank Bakke-Jensen naziva medijske optužbe protiv danskih službi “vrlo ozbiljnim”.

“Vjerojatno je činjenica da je prisluškivanje prisililo Sjedinjene Države da napuste sankcije (protiv plinovoda Sjeverni tok 2, op.GN.) kao malu ispriku njemačkoj saveznoj vladi”, sugerira politički analitičar Alexander Sosnovsky na svom telegramskom kanalu, navodi Eadaily.

Vijest prenose brojne europske agencije. Najzanimljivije je zašto je ova afera baš sada izišla na svjetlo dana, iako se o tome govorilo još 2013. g. Međutim novost je da su novinari tek sada dobili pristup do izvješća s pojedinostima o potpori danske u tim protuzakonitim radnjama kroz suradnju američke NSA i danske vojne obavještajne službe (FE).





 

Komentari

komentar

You may also like