Špijunski skandal u Austriji: umirovljeni pukovnik špijunirao za Ruse

Austrijski mediji Kronen Zeitung, pozivajući se na tamošnje Ministarstvo obrane, objavio je u petak, 9. listopada, da su austrijske sigurnosne službe jučer uhitile umirovljenog pukovnika austrijske vojske, koji se tijekom posljednjih 20 godina bavio špijunažom u korist Rusije.

Istraga se provodi nad  70-ogodišnjim bivšim časnikom, koji je od kraja 90.-ih godina prošlog stoljeća ruskoj vojnoj obavještajnoj službi navodno davao informacije o migracijskoj krizi, austrijskom vojnom zrakoplovstvu i topničkim sustavima. Prema navodima spomenutog medija, za svoje usluge pukovnik iz Salzburga dobio je oko 300 tisuća eura. „Mi smo jako sretni što smo uspjeli otkriti osumnjičenog“, izjavilo je austrijsko Ministarstvo obrane.

Vojna protuobavještajna služba izjavila je kako su špijunažu odlučili prekinuti nakon što su ruske tajne službe pukovniku poslale signal da ga je austrijska strana otkrila. Do tada je on bio na vezi s ruskim obavještajcem „Yurijem“ kojem je predavao tajne dokumente.

Austrijsko državno odvjetništvo je protiv umirovljenog pukovnika podignulo optužnicu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela rad za stranu obavještajnu službu, zbog čega osumnjičenom prijeti dvije godine zatvora.

Rusko veleposlanstvo u Beču još nije komentiralo ovaj događaj.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like