Spor Južne Koreje i Kine oko postavljanja američkog raketnog štita THAAD

Kina i Južna Koreja sukobile su se danas oko američkog proturaketnog obrambenog štita. Novi spor prijeti potkopavanjem napora nove vlade u Seulu da prevlada dugogodišnje vojne nesuglasice s Kinom, prenosi Reuters.

Spor oko sustava THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) pojavilo se nakon naizgled glatkog prvog ovotjednog posjeta Kini od strane ministra vanjskih poslova Južne Koreje. Kina, tvrdeći da bi moćni radar THAAD-a mogao “zaviriti” u njezin zračni prostor, smanjila je trgovinu s Južnom Korejom nakon što je Seul najavio njegovo postavljanje 2016.

Južnokorejski predsjednički ured priopćio je u četvrtak da je sustav stacioniran u zemlji sredstvo samoobrane, nakon što je Peking zahtijevao od Seula da ne postavlja dodatne radare i ograniči upotrebu postojećih. Predsjednik Yoon Suk-yeol, smatra da je THAAD ključan za umanjivanje opasnosti od sjevernokorejskih projektila. Zbog toga je Yoon Suk-yeol najavio da će odustati od obećanja prethodne vlade koja je rekla da neće povećati obujam THAAD sustava. Prošla vlada je također obećala Kini da neće sudjelovati u globalnom raketnom štitu pod vodstvom SAD-a i da neće stvoriti trilateralni vojni savez koji uključuje Japan. No, sada je Seul najavio novo širenje raketnog štita.

Zanimljivo je da su na sastanku ministara dogovorili i da će nastaviti kulturni izvoz iz Južne Koreje prema Kini, poput globalno popularne K-pop glazbe i filmova. No, kineski glasnogovornik je rekao da raspoređivanje THAAD-a u Južnoj Koreji “potkopava kineske strateške sigurnosne interese”. Park je, međutim, rekao kineskom kolegi Wangu da se Seul neće pridržavati sporazuma iz 2017., nazvanog “Tri ne”, budući da taj dogovor ipak nije bio formalno obećanje ili sporazum.

Komentari

komentar





You may also like