Sporazum Francuske i Grčke o mornarici, Macron: “Europa mora prestati biti naivna”

Europa mora prestati biti naivna kad je riječ o obrani svojih interesa i izgraditi vlastite vojne kapacitete, rekao je danas francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon što je s Grčkom zaključio sporazum za francuske fregate u vrijednosti od oko 3 milijarde eura, prenosi AFP.

Pakt o strateškoj obrambenoj i sigurnosnoj suradnji kojeg su potpisali francuski i grčki predsjednik dio je napora za povećanjem europske vojne autonomije. Macron je rekao da je takva suradnja  još važnija nakon poništenja dogovora o podmornicama s Australijom.

“Ovaj pakt doprinosi europskoj sigurnosti, jačanju europske strateške autonomije i suvereniteta, a time i međunarodnom miru i sigurnosti”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na tiskovnoj konferenciji uz grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa. “Ovo će nas vezati desetljećima”, rekao je Mitsotakis o sporazumu. Atena također ima mogućnost za kupnju četvrtu fregatu iz Francuske. Ove godine Atena je već naručila 24 borbena francuska zrakoplova Rafale proizvedenog u Dassaultu, čime je postala prva zemlja Europske unije koja je kupila ovaj avion.

Francuska je početkom mjeseca bila bijesna kad je doznala da je Australija potpisala ugovor sa SAD-om i UK o izgradnji podmornica na nuklearni pogon u okviru novog sigurnosnog partnerstva AUKUS. Time je, bez konzultacija i znanja Pariza, Australija jednostavno napustila dogovor s Francuskom u vrijednosti od 60 milijardi dolara o izgradnji 12 podmornica na dizelski pogon. Incident je izazvao diplomatski skandal, a francuski ministar vanjskih poslova kazao je kako im je zabijen “nož u leđa”.

Govoreći po prvi put u javnosti o tom pitanju, Macron je u utorak iskoristio priliku da zatraži veću europsku autonomiju jer Washington sve više preusmjerava svoje interese prema Kini i Indo-Pacifiku. “Europa mora prestati biti naivna. Kad smo pod pritiskom, moramo reagirati i pokazati da imamo moć i sposobnost da se branimo. Ne eskaliramo napetosti, već se štitimo”, rekao je Macron. No, odluka Australije neće promijeniti francusku politiku u indo-pacifičkoj regiji, rekao je francuski predsjednik.

Komentari

komentar
You may also like