Sporazum Hrvatske i Europske komisije o informacijskoj kampanji za uvođenje eura

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je u Bruxellesu potpisao sporazum o partnerstvu između Hrvatske i Europske komisije o organizaciji informativne i komunikacijske kampanje o uvođenju eura, prenosi HINA.

Sporazum su u ime EK potpisali izvršni potpredsjednik zadužen za gospodarstvo Valdis Dombrovskis i povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Sporazum je potpisan na marginama sastanka ministara financija eurozone u uključivom formatu, na kojem je sudjelovao i hrvatski ministar Marić.

Hrvatska očekuje konalnu odluku o ulasku u lipnju sljedeće godine, a članicom europodručja trebala bi postati od 1. siječnja 2023.

Ovim sporazumom o partnerstvu Hrvatska i Komisija izražavaju suglasnost da će koordinirati svoje informativne i komunikacijske napore s ciljem povećanja informiranja javnosti u Hrvatskoj o funkcioniranju ekonomske i monetarne unije i valuti eura što bi trebalo pridonijeti jednostavnijem prelasku na zajedničku europsku valutu. Komisija će temeljem ovoga sporazuma podržati niz aktivnosti koje će se provesti u okviru komunikacijske strategije.

Zajedno s Hrvatskom identificirat će aktivnosti koje će biti podržane, a koje mogu uključivati jačanje ljudskih kapaciteta u komunikacijskoj domeni, ispitivanja javnog mnijenja, izradu promotivnih materijala i publikacija, održavanje konferencija i seminara, priređivanje izložbi, provedbu medijske kampanje i aktivnosti vezanih za odnose s javnošću. EK će temeljem ovoga sporazuma ili izravne provedbe aktivnosti osigurati do 50 posto ukupnih sredstava za provedbu aktivnosti iz Komunikacijske strategije za provedbu nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom.

Komentari

komentar
You may also like