Spori oporavak globalnog diva zrakoplovne industrije – „Boeinga“

Američki i svjetski div u sferi zrakoplovne industrije – tvrtka Boeing, ubilježila je narudžbe za nove teretne zrakoplove u svibnju, ali su, također, nastavljeni i novi otkazi narudžbi putničkih zrakoplova kao posljedica negativnog utjecaja pandemije koronavirusa Covid-19 na sektor zračnih prijevoznika. O tome je izvijestio CNBC.

Tvrtka Boeing je priopćila o 9 novih narudžbi ali i o dvostruko većoj količini njihovih obustava.

Odustajanje od narudžbi odnosi se na 14 velikih putničkih zrakoplova 737 Max, najperspektivnijeg lajnera te tvrtke (koji je Boeingu u budućnosti trebao osiguravati više od polovice ukupnih izvoznih prihoda), za kojega su masovni otkazi narudžbi počeli još i davno prije koronakrize – od ožujka 2019.g., zbog dviju katastrofalnih nesreća tih novih Boeingovih zrakoplova u kojima je poginulo čak 346 osoba (Indonezija, Etiopija). Nakon njih su uslijedile i sudske tužbe i potraživanja odšteta kako od strane rodbine poginulih putnika, tako i od strane kupaca tih zrakoplova koji su od tada prinudno prizemljeni na stajankama zračnih luka (uključno i u SAD-u) i vlasnicima – avioprijevoznicima i turoperatorima donose goleme štete na dnevnoj razini. Naime, naknadno je utvrđeno kako je uprava Boeinga znala za tehničke probleme svog novog, perspektivnog i vrlo skupog zrakoplova ali je sve zataškavala smatrajući kako se ništa strašno neće dogoditi, što je izazvalo veliki skandal i narušilo ugled čitave kompanije, pa čak za sobom povuklo i tužbe sindikata i osoblja tih zrakoplova (pilota i stjuardesa).

U posljednjih mjesec dana dionice Boeinga porasle su za gotovo 70% jer su prvi znaci o povratku putnika u zračni prijevoz pomogli djelomičnom oporavku toga sektora. Međutim, u ovoj godini dionice Boeinga svejedno su još uvijek za 30 i više posto niže u odnosu na prethodne uobičajene vrijednosti.

TOP VIJEST: Boeing zaustavio proizvodnju zrakoplova 737 MAX





 

 

Komentari

komentar





You may also like