Srbija će morati priznati Kosovo ako želi ući u EU

Srbija će morati priznati nezavisnost Kosova kako bi se priključila Europskoj uniji, izjavio je u srijedu u Prištini njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Kosovo je prije 10 godina proglasilo nezavisnost, gotovo deset godina nakon NATO-ovog bombardiranja srpskih vojnih snaga i srpske infrastrukture u vrijeme rata 1998.-1999.g.

„Ukoliko se Srbija želi pokrenuti prema Europskoj uniji, prihvaćanje vladavine prava jedan je od glavnih uvjeta, ali, također, to uključuje i priznanje Kosova“, kazao je Gabriel na zajedničkoj konferenciji za medije s kosovskim premijerom Haradinajom.

„To je glavni uvjet za približavanje u EU“, izjavio je njemački prvi diplomat, napomenuvši, kako je isti poziv već ranije uputio i srpskoj vladi u Beograd.

Srbija teži ulasku u EU do 2015.g., prema planu kojeg je utvrdio Bruxelless u sklopu svoje želje za priključenje svih država zapadnog Balkana u europski integracijski prostor. Srpska vlada se nada kako pitanje Kosova neće biti ključni uvjet za prijam u EU, a ministar obrane Aleksandar Vulin čak je izjavio kako Beograd i Priština moraju podijeliti Kosovo.

Njemački ministar vanjskih poslova također je kazao kako će Njemačka pomoći dobivanju priznanja Kosova i od pet članica EU koje to do sada nisu učinile: Španjolske, Rumunjske, Slovačke, Grčke i Cipra. Članstvo u Europskoj uniji je dobitnička situacija za svih, kazao je Gabriel.
Podsjećamo: Kosovo je priznalo 115 država, između ostalog i 23 od 28 članica EU, a upravo je Njemačka, uz SAD, Francusku i Veliku Britaniju, bila prva zemlja koja je službeno priznala kosovsku nezavisnost, a danas je jedan od najvećih investitora u kosovsko gospodarstvo. Učlanjenje Kosova u UN blokirale su Rusija i Kina.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like