Srbija će održavati prijateljstvo s Rusijom dok teži članstvu u EU- poručuje Vučić Putinu

Srbija će nastaviti težiti članstvu u Europskoj uniji i održavati prijateljstvo s Rusijom, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u telefonskom razgovoru ruskom čelniku Vladimiru Putinu, priopćila je medijska služba srbijanskog predsjednika.

“Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na uvjerljivoj pobjedi na predsjedničkim izborima i značajnom uspjehu koji je Srpska napredna stranka postigla na parlamentarnim izborima. Kao čelnik Rusije, poželio je sreću i uspjeh predsjedniku Vučiću, a Srbiji prosperitet u idućih pet godina”, piše u objavi koju prenosi Tanjug.rs

Predsjednik Vučić mu je zahvalio na čestitkama, navodeći da će Srbija održavati iskrene i tradicionalno prijateljske veze s Rusijom uz članstvo u EU”, navodi se u priopćenju. “Predsjednik Putin također je upoznao predsjednika Vučića s razvojem događaja u Ukrajini i razlozima – kako je Putin rekao – ruske specijalne operacije u Ukrajini, dok je predsjednik Vučić ponovio stav Srbije i zaključke Vijeća za nacionalnu sigurnost, kojih je Putin itekako svjestan i izrazio nadu da će sukob u Ukrajini završiti u bliskoj budućnosti”, piše u priopćenju za medije.

Vučić je na konferenciji za novinare 3. travnja rekao da će Srbija ostati vojno neutralna i da će nastojati zadržati partnerske i prijateljske odnose s Rusijom. Vanjskopolitički smjer Srbije je, barem deklarativno, ulazak u EU uz održavanje prijateljskih odnosa s Moskvom i Pekingom, kao i razvoj veza s Washingtonom. Srbija namjerava zadržati vojnu neutralnost, odbijajući pristup NATO-u i drugim blokovima. Takav stav, međutim, izaziva prigovore na Zapadu. Srbija je u više navrata dobivala signale da je njezina integracija u EU moguća samo uz dva uvjeta: priznavanjem neovisnosti Kosova i prekidom prijateljskih odnosa s Rusijom.

Komentari

komentar





You may also like