Srbija će idućih dana započeti pregovore o novom plinskom ugovoru s Rusijom

Pregovori Beograda i Moskve o novom dugoročnom plinskom ugovoru počet će sljedećih dana, rekao je danas srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obraćajući se novinarima u Berlinu nakon sastanka s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock.

“O kakvoj diverzifikaciji je riječ? Tek za dvije godine ćemo dobiti završeni interkonektor, mogućnost da se odnekud nešto isporučuje u Srbiju, ali je pitanje što će se isporučivati. Mi gradimo bugarski interkonektor s naše strane, Bugari će tek sljedećih dana raspisati natječaj, nakon čega će za njegovu izgradnju biti potrebno najmanje 300 dana”, navodi se u obraćanju koje prenosi agencija Tanjug.

“Njemačka ovisi o ruskom plinu 55%, a mi 100% kao i mnoge druge zemlje. Energetski resursi postaju nam veliki problem, uskoro ćemo početi pregovarati o cijeni plina i svemu ostalom s Rusima, nakon 10. svibnja, rekao je Vučić i dodao da je ruska nafta činila preko 60 posto uvoza sirove nafte u proteklom mjesecu. Prethodno je srpski čelnik rekao da gospodarstvo zemlje u potpunosti ovisi o ruskom plinu, zbog čega se Beograd nadao da će dobiti nižu cijenu na predstojećim pregovorima o plinu s Moskvom. Također je naglasio da Beograd nema alternativu prirodnom plinu iz Rusije. S obzirom da je 31. svibnja 2022. istekao dugoročni ugovor o isporuci ruske energije, Srbija je htjela potpisati novi dugoročni ugovor, istaknuo je Vučić.

U priopćenju srbijanskog Predsjedništva u večernjim satima 25. veljače navodi se da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, no Vučić je podsjetio na iskustvo Srbije sa zapadnim sankcijama tijekom ratova 1990-ih i ukazao na podršku Rusije Srbiji u to vrijeme, kao i na podršku Moskve oko pitanja Kosova. Unatoč tome što se nije pridružila sankcijama Rusiji, Srbija je podržala ključne rezolucije UN-a protiv Rusije. Srbija je na hitnoj sjednici UN-a 2. ožujka glasala za rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu. Srbija je također 7. travnja bila među zemljama koje su na Općoj skupštini UN-a izglasale suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava zbog “teških i sustavnih kršenja i zloupotreba ljudskih prava” u Ukrajini. Međutim, dužnosnicima iz Bruxellesa to nije dovoljno i oni su u više navrata naglašavali da Srbija kao zemlja kandidat treba uskladiti svoju vanjsku politiku s politikom bloka. Drugim riječima, tražili su od Srbije da uvede sankcije. Ubrzo nakon zatvaranja birališta 3. travnja, Vučić je jasno dao do znanja da će nastaviti sa sve težim poslom balansiranja između Rusije i Zapada. Tada je Vučić istaknuo da je za Srbiju najvažnije da ima dobre odnose u regiji i da nastavi svoj europski put, ali i da ne urušava dobre odnose s tradicionalnim prijateljima. Samo tri dana nakon izbora, u vrijeme kada je dio europskih vlada tražio način da okonča svoju ovisnost o ruskom plinu, Vučić je telefonski razgovarao s Putinom u kojem su razgovarali o novom dugoročnom plinskom ugovoru.

Komentari

komentar





You may also like