Srbija demonstrira moć: prikazuje kineske rakete i dronove, pregovara sa Zapadom o zrakoplovima

Srbija je u subotu izložila svoje nove kineske rakete zemlja-zrak i drugu vojnu opremu kupljenu od Rusije i Zapada, piše turska agencija Anadolu.

Kineske i francuske rakete, zajedno s kineskim naoružanim bespilotnim letjelicama (dronovina) i ruskim zrakoplovima MiG-29 (naslovna foto), poredane su za medije i javnost na vojnom aerodromu Batajnica kraj Beograda.

Srbija je ranije ovog mjeseca dobila kineski obrambeni sustav zemlja-zrak FK-3, što je čini jedinom europskom zemljom koja trenutačno ima kineski raketni sustav i borbene bespilotne letjelice CH-92A.

dron CH-92A

“Ponosan sam na srpsku vojsku i ponosan sam na njezin napredak”, izjavio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić, kazavši kako Srbija namjerava kupiti 12 zrakoplova Rafale od Francuske do “početka sljedeće godine”, a također pregovara s Velikom Britanijom oko zrakoplova Eurofighter Typhoon.





Eurofighter

Događaju je nazočio i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i čelnik BiH entiteta Republike Srpske.





On je navedenu demonstraciju srpske vojske pozdravio kao “dokaz koliko je Srbija napredovala u pogledu borbene gotovosti”.

“S ovom vojskom Srbija može braniti svoj narod i biti odvraćajući faktor. To je nešto što ispunjava srca svih Srba (ponosom)”, kazao je Dodik a prenosi Anadolu.

Ranije ovog mjeseca Srbija je ponovno potvrdila svoju namjeru kupnje turske borbene bespilotne letjelice Bayraktar TB2, za kojima je velika potražnja diljem svijeta.

Bayraktar TB2

Zemlje uključujući Ukrajinu, Katar, Azerbajdžan i Poljsku već su kupile ove dronove, a Poljska je postala prva država članica EU-a i NATO-a koja je u svibnju prošle godine nabavila Bayraktare od Turske, zaključuje agencija Anadolu.

Komentari

komentar

You may also like