Srbija i BiH neće priznati referendum proruskih regija u Ukrajini

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne može i neće priznati očekivanu odluku Državne dume Rusije o priključivanju Rusiji teritorija Ukrajine na kojima su održani referendumi, jer se drži međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih naroda, javlja Hina.

‘Mi štititmo vlastiti teritorijalni integritet i u našem je najboljem interesu da štitimo teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemalja i to je jedino što sigurno ne može promijeniti, to su stvari koje su za nas od presudnog značaja’, istaknuo je Vučić u Inđiji, prilikom obilaska nove tvornice za proizvodnju pumpi danskog Grundfosa. Srpski predsjednik dodao je da Srbija u tom slučaju više ne bi imala nikakvu poziciju, ne samo kada je riječ o Kosovu već i oko poštovanja koje danas zaslužuje u međunarodnoj zajednici.

Upitan od koga dolaze pritisci, Vučić je odgovorio da je dovoljno samo pogledati neke strane čelnike kako bi se vidjelo koliki je svakodnevni i ogroman pritisak na vodstvo Srbije. ‘”Ne borim ni za Putina, ni za Bidena. Ni za koga. Borim se za ove divne ljude u fabrici u Inđiji, za svakoga od vas, za sve građane Srbije, za ovu zemlju. Baš me briga za sve strane lidere, za sve što imaju da poruče Srbiji, gledam da u ovim teškim trenucima Srbija ne bude na njihovom udaru”, poručio je Vučić.

Bosna i Hercegovina ne priznaje niti će prihvatiti rezultate separatističkih referenduma koje provedenih u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom, potvrdio je u srijedu predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

“Takve referendume Bosna i Hercegovina neće nikad priznati, jer nemaju pravnu utemeljenost, predstavljaju grubi napad na Povelju UN-a s ciljem nasilne aneksije teritorija suverene države, a, na koncu, osim nelegalnosti, ove referendume nedemokratskim čini i to što se održavaju u uvjetima vojne okupacije”, stoji u posebnoj izjavi koja je medijima dostavljena iz Džaferovićeva ureda. Predsjedatelj Predsjedništva BiH naveo je kako, sukladno ranije usvojenim stajalištima o ratu u Ukrajini, BiH dosljedno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet te zemlje te će ostati dio apsolutne većine međunarodne zajednice, koja je kroz rezoluciju Opće skupštine UN-a o agresiji na Ukrajinu i druge akte potvrdila ovo opredjeljenje.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je pak iskazao potporu referendumima koje su proruski separatisti organizirali u Ukrajini s nakanom da pokušaju dati pravne temelje za rusku aneksiju tih teritorija. “Ruski narod živi u tim područjima i stoga njihovu želju tretiramo s razumijevanjem i vjerujemo da su njihov izraz i želja da se pridruže Rusiji objektivni”, izjavio je Dodik uoči provedbe referenduma. Kazao je to neposredno nakon što se vratio u BiH iz Moskve, gdje se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i tamo iskazao potporu njegovoj politici.





Dodik opravdao agresiju Rusije na Ukrajinu i usporedio je sa situacijom u BiH

 





Komentari

komentar

You may also like