Srbija i Rusija potpisale sporazum o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije

Vlada Srbije i ruska državna korporacija Rosatom potpisale su okvirni sporazum o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije i Sporazum o osnivanju zajedničke tvrtke koja će realizirati ovaj projekt na teritoriji Srbije, objavljuje TASS.

Sporazume su potpisali Nenad Popović, ministar u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj i Jevgenij Pakermanov, predsjednik Rosatoma Overseas.Sporazumima je predviđeno da tijekom naredne tri godine u Srbiji bude izgrađen Centar za nuklearnu medicinu na bazi ciklotronskog kompleksa te objekti za proizvodnju radiofarmaceutskih lijekova.

Početak radova iduće godine

“Ovo je povijesni dan u odnosima Srbije i Rusije. Potpisali smo sporazume koji vraćaju Srbiju na mapu europskih zemalja koje posjeduju kapacitete za znanstvena istraživanja u području nuklearnih tehnologija”, rekao je Popović. Ocijenio je da je će novi projekt podići spremnost Srbije u području medicine i znanosti te je dodao da već sada imaju zahtjeve iz susjednih zemalja da zajedno sa znanstvenici iz Srbije koriste kapacitete Centra za nuklearne tehnologije.

“U okviru našeg zajedničkog projekta pokrenuti će se suvremena proizvodnja radiofarmaceutskih proizvoda za dijagnostiku i liječenje različitih bolesti. To će u značajnoj mjeri doprinijeti razvoju napredne nuklearne medicine u Srbiji i u cijeloj regiji”, rekao je Pakermanov.

Početak radova, planiran je, prema njegovim riječima, već u 2022. godini.

Projekt dogovoren tijekom Putinove posjete Srbiji

“Radiofarmaceutski kompleks i Centar za nuklearnu medicinu za građane Srbije učinit će pristupačnom visokotehnološku medicinsku pomoć, usmjerenu prije svega na rješavanje problema u borbi s onkološkim oboljenjima”, izjavio je Aleksej Lihačev, generalni direktor Rosatoma.





U budućem centru će se primjenjivati najnaprednije tehnologije kao što su proizvodnja radioizotopa koji se koriste u medicinske i industrijske svrhe, proizvodnja legiranog silicija za industriju, pružanje usluga za određivanje elementarnog sastava ruda i minerala, kao i ekoloških uzoraka.

Projekt uspostavljanja Centra za nuklearne tehnologije realizira se u okviru Međudržavnog sporazuma između vlada Srbije i Rusije potpisanog 2019. godine tijekom posjete Beogradu od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina

Komentari

komentar





You may also like