Srbija Kosovu dala 90 dana za riješenje problema s carinama

Srpska vlada uložila je žalbu CEFTA-i na odluku Prištine o uvođenju 100%-tnih carina na srpske proizvode, a o tom potezu izvijestila je i UN, kao i njihovu misiju na Kosovu – UNMIK, kazala je srpska predsjednica vlade Ana Brnabić.

Podsjetimo: kosovska vlada je na sjednici, održanoj u prošlu srijedu, donijela odluku o uvođenju 100%-tnih carina na proizvode iz Srbije i BiH, a također i zabranila uvoz svih, po zakonima Kosova nemarkiranih proizvoda. Beograd od Prištine zahtjeva povlačenje ovih mjera, dok istodobno na sjeveru Kosova prosvjeduju tamošnji Srbi. Oni su, de facto, i u najtežem položaju jer u njihove trgovine više ne može stizati roba iz Srbije, ne zbog visokih carina, već zbog činjenice da bi Srbija svoje proizvode namjenjene kosovskim Srbima morala markirati i označiti ih simbolima Republike Kosovo, čime bi i formalno priznala kosovsku nezavisnost.

Predsjednica srpske vlade u utorak je izjavila kako je njezina vlada uložila žalbu  tajništvu CEFTA-e i izvjestila misiju UN-a na Kosovu (UNMIK), kao i glavnog tajnika UN-a. Pri tom je kazala i slijedeće: „Oni od sutrašnjeg dana, dana službenog prijama našeg dopisa, imaju 90 dana za rješavanje problema, kojeg je prouzročila Priština kršenjem sporazuma CEFTA, kroz neposredne konzultacije zajedničke komisije.“ U protivnom, Beograd će podignuti tužbu na međunarodnom sudu.

Specifičnost novonastalog stanja ogleda se i u činjenici da upravo Kosovo od siječnja ove godine predsjeda CEFTA-om – organizacijom za slobodu trgovine između zemalja Srednje i Jugo-istočne Europe.

 

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like