Srbija, Makedonija i Albanija dogovorile “mini Schengen”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je sinoć potpisivanje sporazuma između Srbije, Sjeverna Makedonije i Albanije. Sporazum će potpisati u Skoplju, a dogovor bi trebao pridonijeti boljoj suradnji tih država u okviru regionalne inicijative, ranije nazvane “mini-Schengen”, prenosi HINA.

Vučić je, uoči trilateralnog skupa u četvrtak u Skoplju, najavio potpisivanje tri sporazuma, o bržem protoku roba i usluga između tih država, o stvaranju jedinstvenog tržišta rada koje podrazumijeva ukidanje radnih dozvola te o zajedničkom djelovanju u slučaju elementarnih nepogoda.

U intervjuu za Financial Times čelnici ove tri države su se složili da je integracija u EU prespora, pa je ova odluka jedan od odgovora na usporenost EU. Albanski premijer Edi Rama je komunikaciju s EU usporedio s dramom apsurda Samuela Becketta, “U očekivanju Godota”. Vučić je za FT kazao kako razumije europski “zamor od proširenja”, ali da trebaju vidjeti što mogu napraviti sami za sebe i kako “možemo proširiti naša tržišta.”

Vučić će u četvrtak u Skoplju sudjelovati na Ekonomskom forumu za regionalnu suradnju, koji organiziraju gospodarske komore Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

S vremenom će se postepeno ukidati ograničenja na putovanja između tri države, uvest će se “zelene linije” na graničnim prijelazima, manje će se čekati na prijenos proizvoda preko granica i bit će lakše dobiti radne dozvole, prenosi FT. Uklanjanje graničnih ograničenja će biti postepeno, a cilj modela je europska Schengen zona. Razmatra se i ideja da s vremenom u ovu zonu uđu BIH i Crna gora, prenosi ANSA.

Planira se i izrada personaliziranih kartica kako bi građani triju država imali olakšice i benefite u svakoj od tih zemalja, poput popusta za karte u javnom prometu, u hotelima i restoranima, prenosi HINA.





Sve tri strane radit će i na međusobnom prihvaćanju akademskih i profesionalnih kvalifikacija, rekao je Vučić za TV Pink.

Vučić je kazao kako ipak nije zadovoljan pojednostavljenim nazivom “mini-Schengen” te da će raditi na promjeni naziva, ali i da je “od imena neusporedivo važnija suština”.

 





Komentari

komentar

You may also like