Srbija od EU dobila novce za izgradnju konkurenta ruskom plinovodu “Turski tok”

Srbija nastavlja svoju igru višesmjerne politike, kako vanjske tako i obrambene i energetske. I, što god netko govorio, za sada to čini uspješno (koliko će u tome još dugo uspijevati drugo je pitanje). Jučer smo, naime, izvijestili o ruskoj isporuci Srbiji moderniziranih tenkova T-72MS i oklopnih vozila BRDM-2MS (vidi poveznicu ispod teksta), a već odranije znamo kolika su i ulaganja ruskih energetskih tvrtki na tlu Srbije. Isto tako znamo i o vojnim vježbama koje Vojska Srbije održava s partnerskim zemljama NATO saveza. Ovom prigodom donosimo vijest koja samo potvrđuje navedenu tezu s početka teksta.

Europska investicijska banka – EIB dodijelit će Srbiji 25 milijuna eura za izgradnju interkonektora između Bugarske i Srbije, kojim će u zemlju stizati ukapljeni plin iz Grčke (LNG terminal u Alexandroupolisu na sjeveru Grčke), kao i kaspijski plin iz Azerbajdžana kroz europski Južni plinski koridor. U međuvremenu, Srbija trenutačno prima plin jedino iz plinovoda Turski tok (njegovu rutu kroz Bugarsku i Srbiju te dvije zemlje nazivaju Balkanski plinovod), paralelno s kojim će biti postavljena nova veza.

Vlada Srbije i Europska investicijska banka (EIB) potpisale su sporazum o financiranju srpske dionice plinske interkonekcije Niš-Dimitrovgrad, javlja BGNES. EIB će za projekt vrijedan 89 milijuna eura za srpsku stranu dati zajam od 25 milijuna eura. Gotovo 50 milijuna eura već je ranije najavila osigurati Europska unija čime je financijska konstrukcija skoro dovršena.

Izgradnja interkonektora na bugarskom teritoriju duljine od 62 kilometra koštat će 76 milijuna eura, od čega će Bruxelles platiti 27 milijuna eura. Dvogodišnja izgradnja trebala bi početi krajem godine. Ukupno će biti izgrađeno više od 160 kilometara plinovoda i kompresorskih stanica.

“Gradimo interkonektor, čiji je trošak 89 milijuna eura, između Bugarske i Srbije. Ovo je važno ulaganje za nas, jer će zajedno s Balkanskim tokom, postojećim plinovodom, omogućiti daljnju diverzifikaciju izvora energije”, kazao je jučer predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka s bugarskim predsjednikom Rumenom Radevom.

Za sada Srbija prima samo ruski plin, a ove godine prešla je isključivo na opskrbu iz Turskog toka. Planirano povezivanje odvijat će se paralelno s Balkanskim tokom (Turskim tokom), i zapravo će se konkurirati ruskoj opskrbi.





Da Moskvi nije svejedno i da sigurno ne gleda sa simpatijama na ovaj potez Bruxellesa i Beograda svjedoči i slijedeća izjava Alekseja Grivača, zamjenika ravnatelja ruskog Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost (NESF):

“U konačnici, ovo je dobro za razvoj plinske industrije na Balkanu. Do sada je razvoj infrastrukture u regiji, a time i mogućnosti za rast potrošnje plina, vrlo spor. Postoji, naravno, geopolitička dimenzija, pokušaj potpore proturuskim snagama u Srbiji i guranja Beograda u NATO.” Osim toga, kaže Grivač, teško je govoriti o konkurenciji kada se jednom od projekata stalno „podmeću klipovi pod kotače“.

Bugarska također ima poseban interes za opskrbu Srbije plinom iz Grčke, prije svega zbog tranzitnih prihoda koje će dobivati zauzvrat.





Put Srbije u euro-atlantske integracije: Rusija im isporučila modernizirane tenkove i oklopnjake

 

Komentari

komentar

You may also like