Srbija računa na plinovod „Turski tok“ i, kako se čini, mogla bi ga i dobiti

Realizacija projekta plinovoda „Turski tok“ Srbiji je jako važna, izjavio je potpredsjednik srpske vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

„Za Srbiju je jako važno da ruska strana prioritetnim smatra rutu plinovoda „Turski tok“, koja bi prolazila kroz našu zemlju“, kazao je Dačić, i dodao, kako bi to osiguralo stabilnost opskrbe plinom i omogućilo Srbiji da postane tranzitna zemlja za isporuke tog energenta.

Podsjećamo: prošli je tjedan završena izgradnja podmorskog dijela plinovoda „Turski tok“ koji povezuje rusku i tursku obalu i čije bi puštanje u pogon trebalo biti krajem 2019.g. Radi se o dvije cijevi, svaka protočnosti od po 15,75 milijardi m3 plina godišnje. Prva cijev namjenjena je tržištu zapadne Turske, dok će se druga, namjenjena europskom tržištu, graditi samo ukoliko službeni Bruxelles bude jamčio dovršenje  izvedbe tog projekta. U Rusiji su se ovih dana pojavile prve (polu)službene informacije da bi trasa druge cijevi „Turskog toka“ od Turske za Europu najvjerojatnije mogla ići kroz Bugarsku, (prije nekoliko mjeseci to je u Moskvi ruskog čelnika Vladimira Putina osobno molio bugarski premijer Bojko Borisov) i dalje kroz Srbiju, do Mađarske i Austrije. Time bi otpala opcija za koju se zalaže Atena (i Rim), da druga cijev ide kroz Grčku do Italije.

Što se tiče Srbije, dokumentacija o njezinom sudjelovanju u projektu „Turski tok“ mogla bi s velikom dozom vjerojatnosti biti potpisana u siječnju iduće godine, tijekom posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu, izjavio je nedavno potpredsjednik ruske vlade Yuri Borisov, dodavši kako će to zahtjevati i izgradnju dovoljno velikog plinskog skladišta, najvjerojatnije, kapaciteta oko 1 milijarde m3.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like