Srbijanski nastavnici traže status službene osobe radi zaštite od nasilnih učenika

Deseci tisuća nastavnika prosvjedovali su u četvrtak diljem Srbije tražeći status službene osobe što bi ih, poslije niza incidenata i vršnjačkog nasilja u školama, zaštitilo poput drugih djelatnika u državnim i javnim službama.

Unija prosvjetnih sindikata objavila je da je u prosvjedima u 47 gradova sudjelovalo 35 000 do 40 000 ljudi. Potaknuo ih je nedavni incident kada su srednjoškolci izvukli stolicu profesorici koja je zbog toga pala i snimku objavili na društvenim mrežama. U odvojenom događaju, učenik u Subotici teško je ozlijeđen u vršnjačkom nasilju i liječnici su mu morali izvaditi slezenu. “Ovdje se radi o svima nama, o našem položaju u društvu, kako nas društvo vidi. A kako nas društvo vidi, vide nas i djeca“, rekla je profesorica srpskog jezika iz Trstenika Jelena Aranđelović za televiziju N1.

Prosvjetare je podržalo nekoliko oporbenih stranaka i nevladninih organizacija, uključujući i zahtjev za povećanje plaća za 25 posto. Prosječna plaća nastavnika je između 600 i 700 eura. Prosvjednici su rekli da će sačekati reakciju ministra prosvjete, koji je ranije rekao da bi oko 20. prosinca trebale biti poznate konkretne mjere za spriječavanje nasilja u školama. Ako se ništa ne promeni najavili su veće i radikalnije prosvjede.

Komentari

komentar

You may also like