Srednjoafrička Republika uvela bitcoin kao legalnu valutu

Zastupnici parlamenta u Srednjoafričkoj Republici (CAR) jednoglasno su usvojili nacrt zakona kojim je legalizirana upotreba kriptovaluta, a bitcoin postao legalno sredstvo plaćanja uz CFA franak. Predsjednik Faustin Archange Touadera potpisao je mjeru i službeno je uveo u zakon ove afričke zemlje, rekao je u priopćenju njegov šef kabineta Obed Namsio, a prenosi France Presse.

CAR je “prva zemlja u Africi koja je usvojila bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja”, rekao je Namsio. Dodao je da „ovaj potez stavlja Srednjoafričku Republiku na kartu najhrabrijih i najvizionarskijih zemalja svijeta”. No, oporba je osporila glasovanje i rekla da taj potez ima za cilj potkopavanje upotrebe CFA franka.

CAR je jedna od najsiromašnijih i najproblematičnijih nacija planeta. Zapela je u devetogodišnjem građanskom sukobu, a gospodarstvo, koje uvelike ovisi o vađenju minerala, većinom je neformalnog oblika.

Tekst novog zakona pokriva korištenje kriptovaluta, one koji ih koriste u online trgovini, “pametne ugovore po blockchain tehnologiji” i “sve elektroničke transakcije”. Burze kriptovaluta nisu obveznici za plaćanje poreza, dodaje se.

Martin Ziguele, bivši premijer CAR-a koji je sada oporbeni zastupnik, požalio se da je nacrt odobren “proglašenjem” i neki zastupnici namjeravaju protiv njega podnijeti tužbu Ustavnom sudu. “Ovaj zakon način je da se izvučemo iz CFA franka putem sredstva koje uništava zajedničku valutu”, rekao je Ziguele. Naglasio je da takve stvari ne trebaju biti prioritet ove zemlje i pitao se tko ima koristi od toga.

CAR je jedna od šest srednjoafričkih zemalja koje dijele CFA franak — regionalnu valutu koju podržava Francuska i koja je vezana uz euro. Ostali članovi su Kamerun, Čad, Republika Kongo, Gabon i Ekvatorijalna Gvineja.
El Salvador je 7. rujna postao prvi svjetski usvojitelj pionirske virtualne valute. Ondje je građanima dopušteno koristiti digitalnu valutu — zajedno s američkim dolarom koji je službena valuta već dva desetljeća – za plaćanje bilo koje robe ili usluge pomoću aplikacije – cyber novčanik.

Potez CAR-a žestoko je kritizirao Međunarodni monetarni fond (MMF). Upozorili su na “velike rizike povezane s korištenjem bitcoina za financijsku stabilnost, financijski integritet i zaštitu potrošača” i na izdavanje obveznica potkrijepljenih bitcoinom. Mnogi regulatori dijele tu zabrinutost, a drugi kritičari kažu da su anonimni prijenosi pomoću kriptovaluta savršen alat za trgovce ljudima i pranje novca.

Indija je zabranila kripto transakcije 2018. godine, da bi najviši sud u zemlji ukinuo zabranu dvije godine kasnije. Kineska središnja banka u rujnu je sve financijske transakcije koje uključuju kriptovalute proglasila nezakonitima. Međutim, postoji i priznanje korisnosti digitalnih valuta kao fleksibilnog monetarnog alata. Velike središnje banke razmatraju mogućnost postavljanja virtualne valute u reguliranom okruženju.

Srednjoafrička Republika doživjela je nekoliko trenutaka mira otkako je stekla neovisnost od Francuske 1960. godine i nalazi se na 188. mjestu od 189 zemalja u UN-ovom Indeksu ljudskog razvoja, međunarodnom mjerilu prosperiteta.

 

Komentari

komentar
You may also like