Srpski predsjednik Vučić objavio početak nove faze dijaloga o Kosovu

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je 12. rujna, u svom obraćanju srbijanskoj javnosti na televiziji RTS, izjavio, kako će u listopadu, u Srbiji početi nova faza „dijaloga o Kosovu i Metohiji“. Naglasio je, kako u taj dijalog moraju biti uključene državne i javne institucije.

Vučić je kazao, kako su nužne široke konzultacije glede statusa „Kosova i Metohije“ i da u njima mogu sudjelovati svi koji to žele.

„Taj se dijalog mora voditi na nekoliko razina, u obliku koncentričnih krugova“, izjavio je srpski čelnik i dodao, kako dijalog mora biti „odgovoran, ozbiljan, s jasno utvrđenim ciljevima i uvažavanjem različitih stavova“. Radi se o pitanju „srpske političke sadašnjosti i političke budućnosti“.

Aleksandar Vučić je također kazao, kako je razgovarao sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, o pomoći vlade glede koordinacije dijaloga.

Očito je kako je, s jedne strane, zbog globalnih geopolitičkih razloga sve veći pritisak Bruxellessa i Washingtona na srpsko državno vodstvo za ubrzanjem pronalaska metoda za postizanje „sporazuma o suživotu“ između Beograda i Prištine, kao uvjeta za njihovu integraciju u zapadne političke, a vjerojatno i vojne strukture, dok s druge strane, u Srbiji jača otpor i bojazan prema benefitima koje Srbija uopće može dobiti ulaskom u Europsku uniju, pričemu se sve češće kompariraju primjeri njezinih susjednih država koje su već odavno članice EU, a životni standard i opseg iseljavanja stanovništva je na krajnje zabrinjavajućoj razini. Osim toga, emocionalna vezanost srbijanske javnosti, neovisno o njezinoj političkoj opredjeljenosti (a poglavito Srpske pravoslavne crkve), za mitove i zbilju oko Kosova, dodatno usložnjavaju poziciju državnog vrha, kojeg se sve češće proziva za nacionalnu izdaju i zbog samog vođenja razgovora s čelnicima Kosova oko iznalaženja načina za početak stvarnog dijaloga i izlazak iz „slijepog tunela“ srbijansko-kosovskih odnosa.Srpski predsjednik Vučić pozvao na dogovor s Kosovom „u ime budućnosti“

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like