Srpski predsjednik Vučić pozvao na dogovor s Kosovom „u ime budućnosti“

Nakon 31. kolovoza održanog sastanka u Bruxellessu sa svojim kosovskim kolegom Hashimom Thaçijem, uz posredništvo šefice europske diplomacije Federice Mogherini, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je, kako je šansa za riješenje povijesnog problema srpsko-albanskih odnosa mala, ali, bez obzira na to, i tu šansu treba iskoristiti.

Između konkretnih pitanja o kojima se raspravljalo, Vučić je izdvojio ona o sporazumu o pravosuđu između Beograda i Prištine, otvaranju mosta na rijeci Ibar između Sjeverne i Južne Kosovske Mitrovice do kraja ove godine, kao i problem osnivanja zajednice srpskih općina na Kosovu.

Vučić je izjavio kako upravo po tom zadnjem pitanju Priština nije učinila ništa. Pritom je kazao kako riješenje problema srpsko-albanskih odnosa ima veliku važnost i za Beograd i za Prištinu.  Dogovoriti se „treba pokušati u ime budućnosti“, kazao je Vučić, a njegove riječi prenio srpski RTS.

Predstavnica EU, Federica Mogherini, izjavila je nakon sastanka, kako će se nastaviti raditi na postignutim sporazumima radi pripreme nove faze dijaloga Beograda i Prištine o „normalizaciji odnosa“, navodi beogradska agencija „Beta“. Pritom je kazala, kako se postizanje sporazuma o pravosuđu očekuje do 17. listopada, i kako ona osobno, kao i čitava EU potpuno podupiru pristup Srbije, Kosova i čitave regije u Europsku uniju.

Iz svega ovoga je jasno kako Srbija, ukoliko se želi priključiti euroatlantskim integracijama, niti nema druge šanse osim normalizacije svojih odnosa s Kosovom, a što de facto uključuje i njegovo priznanje, bez obzira na formu kroz koju će ono na kraju biti involvirano.

Ukoliko usporedimo izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića s izjavama njegovog kosovskog kolege Hashima Thaçija, koje je Geopolitika.News nedavno objavila citirajući njemački FAZ, primjetit ćemo njihovu podudarnost u ključnim djelovima – nužnosti normalizacije odnosa! Tada je kosovski čelnik, između ostalog, rekao i slijedeće: „Postizanje konačnog cilja za Srbiju i za Kosovo je vrlo teško i zato ono traži hrabre i mudre državnike… Kako bi do toga došlo, svi moramo biti spremni na kompromise. Svima je jasno kako je postizanje dugoročnog mira glavna zadaća za naše narode.“





Također je dodao, kako dvije zemlje već šest godina vode pregovore o normalizaciji odnosa i da je prije četiri godine postignut veliki napredak – potpisivanje Bruxellesskog sporazuma, ali da je konačni cilj još uvjek daleko. Glavni uzrok takvog stanja je „zamrznuti“ sukob Beograda i Prištine, zbog kojeg se nemoguće u potpunosti integrirati u europsko društvo (i Srbiji i Kosovu), u kojemu bi „mi … bili susjedi i prijatelji“.

Hashim Thaci: i Kosovo i Srbija su blokirani, a izlaz je jedino u priznanju Kosova od strane Beograda





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like