Srpski veleposlanik u Rusiji: Kosovo i Krim nisu jedno te isto

Srpski veleposlanik u Ruskoj Federaciji Slavenko Terzić smatra kako „kosovski presedan“ predstavlja ugrozu za teritorijalnu cjelovitost drugih država koje ga mogu iskoristiti u svoje ciljeve, kao i to, da ne treba izjednačavati stanje na Kosovu i u Krimu.

„Ne bih želio uspoređivati Krim i Kosovo. To su sasvim odvojena pitanja. Uvažavanje teritorijalne cjelovitosti drugih država je načelni stav međunarodnog prava. Ukoliko mi želimo graditi civilizacijske odnose između država, svi smo dužni uvažavati ta načela. Na žalost, na primjeru Srbije vidimo dvojne standarde. Kosovo je autonomni dio suverene i međunarodno priznate države Republike Srbije, međutim, neke zemlje, koje inzistiraju na uvažavanju teritorijalne cjelovitosti država, priznaju nasilno odvajanje dijela našeg teritorija. Još i gore, dio albanske manjine u Srbiji podigao je oružani ustanak protiv legitimne države i to je bilo podržano od strane NATO-a. Vidljivo je, kako taj presedan može biti vrlo opasan ne samo za stabilnost Balkanskog poluotoka, već i za stabilnost mnogih zemalja Europe i čitavog svijeta“, izjavio je srpski veleposlanik u Moskvi 26. srpnja, u programu televizije NSN.

Podsjećamo: Rusija je od 2014.g. često uspoređivala Kosovo i Krim u proturječnom smislu. Pri tom je ukazivala kako je odvajanje Kosova bilo nasilno i da o tom pitanju, za razliku od Krima, nikada nije proveden službeni referendum. Srbija, s druge strane, kao i veliki dio svjetskih država ne priznaje Krim ruskim teritorijem. Prema riječima srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, priznanje Krima ruskim obvezalo bi i Srbiju na priznanje nezavisnosti Kosova.

 

 

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like