Srpski zastupnik: „Izdaja Kosova dovest će do pojave države-monstruma na Balkanu“

Zastupnik srpskog parlamenta Slaviša Ristić, oštar kritičar premijera Aleksandra Vučića po pitanju srpske politike prema Kosovu (poznat i po svom ljetošnjem pismu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, u kojem ga upozorava kako bi Vučić, u slučaju da potpiše mirovni sporazum s Albancima mogao završiti kao ubijeni premijer Zoran Đinđić) u svom je intervjuu za ruski EADaly, objavljenom 28. studenog, izjavio, kako je uzrok nedavnog uvođenja 100%-tnih carina na srpske i proizvode iz BiH od strane kosovske vlade ljutnja Prištine zbog neuspjelog pokušaja ulaska Kosova u članstvo Interpola tijekom nedavno održanog zasjedanja Glavne skupštine Interpola u Dubaiju.

Ovaj potez s carinama od strane Prištine, kazao je dalje Ristić, rezultat je „pogubne politike“ Aleksandra Vučića od njegovog dolaska na vlast, koja kosovske Srbe predaje nezavisnom Kosovu ili čak „Velikoj Albaniji“. Pri tom Vučićevo nastojanje za podjelom Kosova na albanski i srpski dio (srpski bi, prema tom prijedlgu, bio sjever Kosova) Ristić smatra izdajom srpstva i „srpskih teritorija“, pri čemu se boji kako Vučićeve izjave o propasti te „povijesne šanse koju Srbi propuštaju“ zbog njihovog većinskog protivljenja i nesposobnosti gledanja u budućnost, ne znače i kraj te njegove ideje. A ona ne znači samo odricanje Srbije od važnih dijelova srpskih teritorija, navodi Ristić, već i daje „zeleno svjetlo“ za formiranje nove „države-monstruma“ na Balkanu tj. „Velike Albanije“.

Ristić je također kazao kako je prije nekoliko dana, tijekom svog posjeta Prištini, predstavnik američkog State Departmenta Matthew Palmer kazao kosovskom premjeru Hashimu Tachiju, da Kosovo mora iskoristiti novu eskalaciju napetosti s Beogradom za postizanje povjesnog sporazuma sa Srbijom. Ristić je to preformulirao riječima: „Albanci, iskoristite trenutak dok je Aleksandar Vučić na vlasti, to je za vas povijesna šansa za dobivanje priznanja od strane Srbije i za ulazak u UN.“ A to, kazao je dalje Ristić, samo potvrđuje kako ideja o brzom riješenju kosovskog pitanja nije umrla i da se iza kulisa  svo vrijeme vode pregovori i iscrtavaju granice.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like