Srušila se dva mlažnjaka indijskog ratnog zrakoplovstva, jedan pilot poginuo

Dva zrakoplova na mlazni pogon indijskog ratnog zrakoplova srušila su se u subotu, a u nesreći je poginuo jedan pilot, objavilo je zrakoplovstvo, prenosi Reuters.

“Zrakoplovi su bili na rutinskoj misiji vježbanja letenja. Jedan od tri uključena pilota, zadobio je smrtonosne ozljede. Naređena je istraga kako bi se otkrio uzrok nesreće”, stoji u priopćenju zrakoplovstva. Nesreća se dogodila u blizini grada Gwalior u saveznoj državi Madhya Pradesh, dodali su. Dužnosnici su ranije rekli da se jedan zrakoplov srušio u Madhya Pradeshu, a drugi u susjednoj državi Rajasthan. Zrakoplovstvo nije preciziralo o kojoj vrsti zrakoplova je riječ, no mediji su objavili da se radi o avionima Suhoj-30 i Mirage 2000.

Mirage 2000 je jednomotorni višenamjenski borbeni zrakoplov koji je razvila francuska tvrtka Dassault Aviation. Indijsko ratno zrakoplovstvo (IAF) koristi Mirage 2000 nekoliko desetljeća. IAF ima oko 50 zrakoplova Mirage 2000 u svom inventaru, a zrakoplov je u nedavnoj prošlosti nekoliko puta nadograđivan kako bi se poboljšale njegove sposobnosti. Indijska vlada također je najavila planove za nadogradnju preostalih letjelica na standard Mirage 2000-5.

Suhoj Su-30MKI je dvomotorni višenamjenski borbeni zrakoplov koji je razvila ruska zrakoplovna kompanija Suhoj, a prema licenci ga je izgradila indijska kompanija Hindustan Aeronautics Limited (HAL). Indijsko ratno zrakoplovstvo (IAF) koristi Su-30MKI od 2002. godine. IAF ima oko 230 zrakoplova Su-30MKI u svom inventaru i glavni je oslonac borbene flote indijskih zračnih snaga.

 

Komentari

komentar





You may also like