Stanje na europskom plinskom tržištu pogoršava i alžirsko-marokanski sukob

U Velikoj Britaniji, kako nikad do sada, stvaraju se gužve i redovi na benzinskim crpkama zbog nedostatka goriva, a građani panično stvarju zalihe. To je svojevrsni nastavak ionako kaotičnog stanja u toj zemlji vezano uz nedostatak prirodnog plina, odnosno astronomski visoke cijene istoga na europskom tržištu, kao i povećanja cijena električne energije zbog istog razloga, ali i zbog manjka isporuka energije dobivene iz “čistih” izvora, poput vjetroelektrana i solarnih panela. O ovoj temi uskoro donosimo opširnu analizu, a sada se osvrnimo na druge najnovije i neugodne vijesti iz sfere energetike u Europi, koje posljednja tri mjeseca sustižu jedna drugu.

U ponedjeljak, 27. rujna, u njemačkom čvorištu NCG plinom se trguje po cijeni od 836 dolara za tisuću kubičnih metara (info: platforma EEX), što je i dalje enormno visoka cijena za europske prilike. Njezino će smanjenje ići vrlo sporo, čak i u slučaju pojačane opskrbe Europe ruskim plinom kroz postojeće plinovode i nakon očekivanog puštanja u rad plinovoda Sjeverni tok 2 do kraja ove godine, nakon kojeg je Gazprom obećao ispunjavati dodatne europske zahtjeve za opskrbom.

Dana 25. rujna ukupne rezerve plina u europskim skladištima iznosile su 77 milijardi kubičnih metara. Za dva tjedna, s trenutnom dinamikom punjenja, mogu narasti do 82 milijarde kubičnih metara, ali i to će biti gotovo 20% manje u odnosu na prošlu godinu.

Tijekom vikenda, Gazprom je povećao punjenje svojih plinskih rezervi u podzemnim skladištima u Europi, u Njemačkoj i Nizozemskoj – za oko 35 milijuna kubičnih metara dnevno, ali je, za razliku od povećanja rezervi, ukupna opskrba zemalja EU plinom ostala na istoj razini – oko 420 milijuna kubičnih metara dnevno.

Stanje na europskom plinskom tržištu pogoršava i neizvjesnost oko protoka alžirskog plina u Španjolsku zbog političkih sukoba Alžira sa susjednim Marokom uslijed čega Alžir planira zaustaviti jednu od tranzitnih ruta kroz tu zemlju.

Jako je loše da se EU sada mora pouzdavati u povoljne vremenske uvjete tj. toplu zimu. Tako je prošli tjedan potpredsjednik francuske državne energetske tvrtke Engie Didier Ullu, na konferenciji pod nazivom Gastech u UAE izjavio slijedeće:
“Malo se sada može učiniti s visokim cijenama plina, jer će mjere za promjenu situacije trajati mjesecima. Nadamo se da početak zime neće biti previše hladan na sjevernoj hemisferi. U suprotnom ćemo imati problema.”

 

Komentari

komentar

You may also like