Stanje se zaoštrava: Rusija opovrgava napade na prokurdske „Sirijske demokratske snage“ na istoku Sirije

Kao što smo i prognozirali nakon danas objavljene vijesti o jučerašnjoj pogibiji ruskog generala Asapova u borbama na istoku  Sirije, stanje na tom dijelu bojišnice, gdje se riješava sudbina “Islamske države” u toj zemlji, ubrzano se zaoštrava.

Nakon što je danas agencija Reuters objavila, pozivajući se na izvore iz prokurdskih „Sirijskih demokratskih snaga“ (SDF) iza kojih stoje Sjedinjene Države, kako je rusko zrakoplovstvo izvršilo napad na položaje SDF-a u zoni nalazišta plina u regiji Deir ez-Zour, maloprije se na istu temu javnosti obratilo i rusko Ministarstvo obrane.

Glasnogovornik ruskog MO, general Igor Konashenkov, opovrgnuo je navedene informacije Reutersa, naglasivši, kako rusko zrakoplovstvo napada terorističke ciljeve i to isključivo temeljem obavještajnih i iz nekoliko kanala potvrđenih informacija. Pritom je kazao kako ruske bespilotne letjelice (dronovi) i izviđači, koji 24 sata dnevno djeluju u zoni Deir ez-Zoura, nisu primijetili borbe između sirijske oporbe i boraca „Islamske države“.

„To se poglavito odnosi na zonu nalazišta ugljikovodika u toj regiji, gdje sada ISIL-ovi borci pružaju žestok otpor ofanzivi sirijske vojske“, izjavio je Konashenkov. Osim toga, kazao je dalje, Rusija nije dobila nikakva pojašnjenja glede objavljenih fotografija boraca SDF-a i američkih specijalaca, koji su se slobodno kretali prostorima pod nadzorom „Islamske države“.

S druge strane, koalicija pod vodstvom SAD-a je izjavila kako obavljaju konzultacije s ruskom vojskom u svezi mogućeg napada na položaje „Sirijskih demokratskih snaga“.

 
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like