“Stanje u Europi je eksplozivno”- ruski ministar obrane

Na današnjoj konferenciji za međunarodnu sigurnost u Moskvi, ministar obrane Rusije Sergej Šojgu, rekao je iduće:

“Sve u svemu, stanje u Europi je eksplozivno i zahtjeva specifične korake kako bi deeskaliralo. Ruska strana je preporučila nekoliko mjera. Na primjer, izašli smo s prijedlogom da vojne vježbe maknemo dalje od kontaktne linije”- prenosi TASS. Pod “kontaktne linije” misli na granice gdje se susreću ruski interesi sa zapadnim.

Osim takvog prijedloga, Rusija rješenje vidi i u uvođenju moratorija na projektile srednjeg dometa i dalekog dometa u Europi. “Takvi projektili predstavljaju posebnu opasnost za građane Europe jer na njih mogu biti montirane konvencionalne, ali i nuklearne bojne glave. Unošenje takvih projektila na prostor Europe vratit će natrag stanje gdje su Europljani taoci, kao što je bilo za vrijeme napetosti između SSSR-a i SAD-a.”

Osim toga, Šojgu tvrdi da je potrebno osnažiti zakonski okvir koji bi spriječio sukobe i nepotrebne kontakte između zrakoplova i brodova.

Najavio je kako je Moskva spremna uvesti mjere transparentnosti kako bi se vratilo uzajamno povjerenje. Konkretno, Šojgu je spomenuo veću otvorenost oko 9M729 projektila u kalinjingradskoj regiji, ali traži i otvorenost oko američkog sustava MK-41 u Rumunjskoj i Poljskoj.

 





Komentari

komentar

You may also like