Stanovnici Berlina na referendumu su odbacili strože klimatske ciljeve

Referendum na kojem su stanovnici Berlina u nedjelju odlučivali hoće li njihov grad postati klimatski neutralan do 2030. nije uspio, izjavila je gradonačelnica njemačke prijestolnice Franziska Giffey.

Mjera bi natjerala novu konzervativnu lokalnu vladu na velika ulaganja u obnovljivu energiju, učinkovitost zgrada i javni prijevoz, piše u ponedjeljak, 27. ožujka, Aljazeera.

Da je referendum prošao, Berlin bi bio jedan od rijetkih velikih europskih gradova s ​​pravno obvezujućim ciljem da za sedam godina postanu ugljično neutralni.

Rezultat “pokazuje da većina Berlinčana također vidi da se referendumski zahtjevi ne bi mogli provesti – čak i kad bi bili pretočeni u zakon”, izjavila je Giffey, a prenijela Hina pozivajući se na Reuters.

Prošle je godine Europska unija pokrenula program za pomoć da 100 gradova unutar i izvan bloka postanu klimatski neutralni do 2030., ali program i financijska potpora koju nudi nisu pravno obvezujući.

Referendum je bio test žele li Nijemci, ili barem građani Berlina, da njemačka klimatska politika, koja sada ima za cilj najveće europsko gospodarstvo učiniti ugljično neutralnim do 2045. godine, bude ambicioznija.





Zagovornici klimatskih kampanja koji stoje iza glasovanja rekli su da je vladin cilj predaleko u budućnost da bi se spriječilo da globalno zagrijavanje prijeđe 1,5 stupnjeva Celzijusa.

“U ovom trenutku klimatska politika jednostavno nije dovoljna da osigura budućnost vrijednu življenja u našem gradu”, rekla je Jessamine Davis, glasnogovornica Climate New Start Berlin.

Za razliku od prethodnih referenduma u Berlinu – uključujući onaj koji poziva na izvlaštenje velikih zemljoposjednika ili onaj da bivša zračna luka Tempelhof ostane neizgrađena – referendum o klimi u nedjelju bio bi pravno obvezujući za berlinsku vladu.





Uz većinu pozitivnih glasova, inicijativi je bilo potrebno najmanje 608.000 glasova “za” da bi rezultati bili obvezujući.

Ali do 20.40 bilo je nešto manje od 441.000 glasova za.

Kao grad od četiri milijuna stanovnika, s nekoliko obližnjih izvora obnovljive energije ili geotermalnog grijanja, Berlinu nedostaje ono što je potrebno da bi taj cilj bio ostvariv, rekao je Bernd Hirschl iz berlinskog Instituta za istraživanje ekonomije okoliša.

Ipak, referendum je bio način da se oživi rasprava o klimatskoj politici i promjenama koje ljudi moraju prihvatiti kako bi postigli klimatsku neutralnost bez obzira na rokove, izjavio je Hirschl za Reuters, a prenosi Aljazeera.

“Jer ne govorimo o 2030. godini. Stvar je u tome želimo li poslati signal političarima ili ne”, dodao je.

 

Komentari

komentar

You may also like