Stanovnici Portorika opet žele ući u sastav SAD-a

Stanovnici otočne karipske države Portoriko, koja predstavlja vanjski teritorij SAD-a, opet su glasali za ulazak zemlje u sastav SAD-a, kao 51. savezna država, priopćio je američki medij ABC News.

Portorikanci imaju američko državljanstvo, koriste se američkim dolarom kao glavnom valutom, ali ustav i sve tri poluge vlasti (zakonodavna, izvršna i sudbena) u domaćim su rukama te tromilijunske i jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta. Također, njegovi stanovnici ne mogu birati američkog predsjednika.

Posljednji put o pripajanju SAD-u građani ove zemlje glasali su 2017. g. Iako ih je i tada većina bila „za“, američko Ministarstvo pravosuđa nije odobrilo provedbu glasovanja po tom pitanju u Kongresu. U rujnu 2018. g. američki predsjednik Donald Trump izrazio je svoje neslaganje s idejom pretvaranja Portorika u 51. američku državu, a državno vodstvo te zemlje u više je navrata kritizirao kao korumpirano.

Ovaj najnoviji referendum po tom pitanju privukao je čak 95% glasača, a za ulazak u sastav SAD-a glasovalo je njih 52%. I sada je potrebno pričekati odluku Kongresa, koji ima posljednju riječ. Mnogi od Amerikanaca, koji prate ovu temu, smatraju, kako bi ulazak toga otoka u sastav SAD-a značio golemo opterećenje za domaće porezne obveznike.

 

 





Komentari

komentar

You may also like