State Department će s Izraelom istražiti napad na tanker „Mercer Street“

Američki državni tajnik Antony Blinken jučer je telefonski razgovarao s izraelskim kolegom Yair Lapidom oko napada na japanski tanker za prijevoz kemikalija Mercer Street u Arapskom moru, koji se dogodio u četvrtak na veče i o kom je izvijestila Organizacija pomorske trgovine Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO). 

Prema navodima State Departmenta, obje strane složile su se zajedno raditi s Velikom Britanijom, Rumunjskom i drugim partnerima na istrazi ovog incidenta.

Operater broda Zodiac Maritime, u vlasništvu izraelskog poduzetnika Eyala Ofera , najprije je izjavio da bi se mogao raditi o gusarskom napadu ali ga kao takvog spomenuti UKMTO ipak ne klasificira.

U incidentu su poginula dva člana posade – rumunjski i britanski državljanin, navodno zaduženi za sigurnost broda.  Detalji incidenta još nisu poznati. Zna se samo kako se brod u vrijeme napada nalazio u Arapskom moru, oko 280 km od obale Omana i da se kretao bez tereta iz tanzanijskog Dar es Salaama za luku Fujairah u UAE. Brod je u vlasništvu japanskog brodovlasnika, a plovi pod zastavom Liberije.

Zanimljivo je kako je britanski Reuters prethodno izvijestio kako zapadne obavještajne agencije vjeruju da iza ovog napada najvjerojatnije stoji Iran, što State Department nije potvrdio.

Komentari

komentar





You may also like