State Department istražuje provode li Kinezi genocid nad Ujgurima

State Department istražuje provode li kineske vlasti genocid nad Ujgurima u najzapadnijoj kineskoj pokrajini Xinjiang, objavio je u srijedu Foreign Policy, pozivajući se na nekoliko dužnosnika i dobro upućenih izvora.

Državni tajnik Mike Pompeo postavio je Morsea Tana, američkog veleposlanika za globalno kazneno pravosuđe, na čelo tima koji provodi reviziju represivnih politika kineskih vlasti u Xinjiangu kako bi odlučili je li riječ o genocidu.

“Dužnosnici su rekli da je nejasno kada će biti donijeta odluka. Ako bude donijeta u zadnjim tjednima Trumpove administracije, mogla bi značajno podići tenzije između Washingtona i Pekinga baš u trenutku kada dužnost preuzima izabrani predsjednik Joe Biden – iako Bidenova kampanja koristi riječ ‘genocid’ još od kolovoza kako bi opisala represiju u Xinjiangu”, piše Foreign Policy.

Krajem listopada više je utjecajnih senatora iz obje stranke predložilo rezoluciju u kojoj se navodi da Kina provodi genocid na Ujgurima.

Foreign Policy podsjeća da je State Department posljednji puta označio neki zločin kao genocid u ožujku 2016. kada je tadašnji državni tajnik John Kerry objavio da je Islamska Država “odgovorna za genocid” nad Jazidima, kršćanima i šijitima.
Ovoga mjeseca SAD je zabranio uvoz pamuka od kompanije Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC), koja je jedna od najvećih tvrtki za prozvodnju pamuka i pamučnih proizvoda u Kini (ujedno i paravojna organizacija) jer, kako navode američke vlasti, koriste ropski rad Ujgura.

Think-thank: Više od 570.000 Ujgura prisilno bere pamuk u Xinjiangu

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like