State Department objavio od kada će se primjenjivati sankcije protiv „Sjevernog toka 2“

Američki State Department objavio je datum početka djelovanja američkih sankcija protiv ruskog plinovoda „Sjeverni tok 2“. Do 20. siječnja radovi se mogu nastaviti bez rizika uvođenja bilo kakvih sankcija. Upravo će se tada završiti 30 dana od trenutka potpisivanja predsjednika SAD-a Donalda Trumpa zakona o obrani za 2020. godinu, u kojem su ugrađene i odredbe o spomenutim sankcijama, nakon čega će one stupiti na snagu.

Podsjećamo: američki predsjednik Donald Trump je 21. prosinca odobrio zakon Kongresa o vojnom proračunu SAD za iduću godinu.  U njemu su navedene i odredbe o sankcijama protiv ruskih plinovoda „Sjeverni tok 2“ i „Turski tok“. Preciznije, sankcije se ne odnose na pojedine države, već na tvrtke-izvođače radova, a koje su redom iz europskih zemalja, prije svega Švicarske, Italije i Njemačke. Ta američka odluka naišla je na veliki otpor unutar EU, najviše u Njemačkoj, jer se taj plinovod najviše i odnosi njezinu energetsku sigurnosti s obzirom da ta zemlja u idućih 10 godina prestaje s uporabom ugljena kao energenta i da zatvara sve svoje atomske centrale.

Nakon ovo objave State Departmenta očekuje se nastavak intenzivnih radova na spomenutom baltičkom plinovodu, čije je dovršanje prve cijevi do obustave radova (21. prosinca) zbog nejasnoća oko primjene američkih sankcija bilo planirano do Nove godine, a druge cijevi za mjesec dana. Hoće li se radovi uspjeti dovršiti bez potrebe uvođenja ruskih brodova-cjevopolagača, koji takve radove izvode sporije od švicarskih – najsuvremenijih svjetskih brodova takve namjene, kao i zbog (ukoliko bi ruski brodovi preuzeli te radove) potrebe administrativnih prilagodbi od strane danskog regulatora, ostaje tek za vidjeti. U svakom slučaju, odluka State Departmenta vjerojatno će smiriti i do vrhunca dovedene napetosti u odnosima između Berlina i Washingtona, ali i sve jačeg antiamerikanizma na teritoriju SR Njemačke – jedne od najvažnijih američkih saveznica na europskom tlu. Također će primiriti i Rusiju, koja je, odmah po objavi uvođenja američkih sankcija, najavila i uvođenje adekvatnih protusakncija prema SAD-u, ali i nastavak radova na spomenutom plinovodu pod svaku cijenu.

„Rat za EU nezavisnost“: izvođači radova „Sjevernog toka 2“ obustavili izgradnju zbog sankcija SAD-a 

Komentari

komentar

loading...

You may also like