State Department odobrio moguću prodaju 3000 vođenih bombi Saudijskoj Arabiji

State Department je odobrio potencijalnu prodaju 3000 vođenih bombi Saudijskoj Arabiji vrijednih 290 milijardi dolara, potvrdio je u utorak Pentagon.

Riječ je o vođenim GBU-39 bombama malog promjera koje proizvodi Boeing.

Časopis Hrvatski vojnik pojašnjava u 612. broju o kakvoj je bombi riječ:

Sustav punog naziva GBU-39/B Small Diameter Bomb Increment I (SDB I) prvi je put taktički uporabljen u Iraku u listopadu 2006. i u siječnju 2007. u Afganistanu. Dugačak je 1,8 metara i promjera sa sklopljenim krilima samo 19 centimetara. S bojnom glavom mase 93 kilograma ukupna je masa 130 kg. (…) Borbena iskustva pokazala su da je vjerojatnost kružne pogreške (Circular Error Probable – CEP) GBU-39/B tek pet do osam metara. Pritom se pretpostavlja da je udaljenost do cilja uvijek ista jer se za nju proračunava vjerojatnost pogotka. Neposredno prije lansiranja GBU-39/B mora dobiti točne podatke o svojoj poziciji i poziciji cilja. Podatke o poziciji projektila u trenutku lansiranja mogu se osigurati s navigacijskog sustava letjelice koja nosi projektil ili iz navigacijskog sustava samog projektila. Podatke o položaju cilja osigurava ili letjelica-nosač ili neki drugi izvor koji prenosi podatke preko datalinka. Pri napadu na unaprijed određen nepokretan cilj (recimo zapovjedno središte ili zrakoplovnu bazu), podaci se u GBU-39/B unose prije polijetanja letjelice-nosača.

“Veličina i točnost SDB I-a omogućava efikasnu municiju s manje kolateralne štete. Potencijalna prodaja pojačat će dodatno interoperabilnost SAD-a i Saudijske Arabije”, objavila je agencija DSCA (Defense Security Cooperation Agency) koja upravlja prodajom američkog naoružanja, prenosi Reuters.

Pentagon je također u utorak objavio da je State Department odobrio moguću prodaju helikoptera Apache i rijetkih dijelova proturaketnog sustava Patriot Kuwaitu, što je ukupno vrijedno oko 4, 2 milijarde dolara, navodi saudijska Al Arabija.





Komentari

komentar

You may also like