State Department odobrio prodaju PZO sustava Patriot Rumunjskoj

Američka Agencija za suradnju u sferi obrane i sigurnosti (pod nadzorom Pentagona), smatra kako dogovor SAD-a i Rumunjske o isporuci PZO sustava Patriot ne narušava temeljnu vojnu ravnotežu u regiji.

Agencija je objavila kako je eventualna prodaja tih sustava, koja uključuje više od 200 raketa dviju modifikacija, već odobrena od strane State Departmenta, a da cijena posla iznosi 3,9 milijardi dolara. Ti sustavi omogućit će Rumunjskoj, kao američkoj saveznici u NATO-u, ojačati svoje obrambene mogućnosti i služit će za obranu i sprječavanje ugroza, a što odgovara interesima američke nacionalne sigurnosti, navedeno je u Agenciji.

Glavni nositelji posla bit će velike američke tvrtke iz sfere proizvodnje oružja i vojne tehnike Raytheon i Lockheed Martin. U okviru ugovora, u Bukurešt će doći 70 stručnjaka i tehničkih inžinjera potrebnih za stavljanje u funkciju i razmještaj sustava Patriot na teritoriju Rumunjske.

Podsjećamo, SAD je nedavno u Litvu dostavio identične PZO sustave u okviru vojne vježbe NATO saveza pod nazivom Tobruq legacy 2017.

U vrijeme nedavnog posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Poljskoj, uoči samita G20 u Hamburgu, američko i poljsko ministarstvo obrane potpisali su sporazum o isporuci sustava Patriot poljskim oružanim snagama.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like