State Department odobrio prodaju Turskoj sustava Patriot za 3,5 milijardi dolara

Turska bi mogla dobiti ukupno 140 raketa, kao i svu potrebnu opremu, uključno i lansere.

Američki State Department odobrio je moguću prodaju Turskoj sustava protuzračne obrane Patriot za iznos od 3,5 milijardi dolara.

Prema informacijama Pentagona, State Department je odobrio prodaju Turskoj 80 taktičkih navođenih raketa Patriot i 60 drugih raketa, kao i potrebnu opremu za opsluživanje, uključno i radare, sustave navođenja i lansere.

Ranije ove godine State Department je izjavio kako razgovara s Turskom o mogućoj prodaji sustava proturaketne obrane Raytheon Co Patriot. Međutim, Ankara je već dva puta američkoj ponudi suprostavila najprije kineski, a potom ruski sustav S-400. Ta je odluka izazvala veliko nezadovoljstvo Washingtona, koji je zaprijetio zabranom prodaje suvremenih lovaca Lockheed Martin Corp F-35 Turskoj. Osim toga, Bijela kuća Ankari je zaprijetila i sankcijama.

Ali Ankara je svejedno sklopila posao s Rusijom i ruski PZO sustavi S-400 Turskoj će biti isporučeni sredinom 2019. godine.

Međutim, u svezi naslovne vijesti  Reuters je napomenuo kako ovo odobrenje ne znači i završetak pregovora ili neposredno potpisivanje ugovora.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like