State Department opovrgava Cavusoglua: nema formiranja radne skupine za S-400

State Department je opovrgnuo turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua koji je objavio kako Washington i Ankara razgovaraju o formiranju zajedničke radne grupe koja bi raspravljala o turskoj kupnji ruskog proturaketnog sustava S-400 i posljedičnim američkim sankcijama.

Jučer smo izvijestili o izjavi ministra vanjskih poslova Turske:

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu kazao je kako Ankara i Washington razgovaraju o formiranju radne skupine koja će raspravljati o turskoj kupnji ruskog proturaketnog sustava S-400.

Zbog kupnje sustava S-400 SAD je nametnuo sankcije Turskoj po Zakonu o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA), a usmjerene su protiv Ureda za obrambenu industrije Turske (SBB) i njegova predsjednika Ismaila Demira te drugih visokih dužnosnika SBB-a.

Turska je naime kupila ruski proturaketni sustav S-400, usprkos protivljenju NATO-a čiji je član. SAD tvrdi da Turska tom kupnjom ugrožava razvoj američkog nevidljivog mlažnjaka F-35, što Erdogan odbacuje i navodi da S-400 neće biti integriran u sustave NATO-a.

Cavusoglu je na novinskoj konferenciji rekao da su, na američku inicijativu, započeli razgovori stručnjaka o formiranju radne grupe, piše Hurriyet.
“Sada je prijedlog došao od SAD-a. Mi prirodno uvijek favoriziramo dijalog i pristali smo. Razgovori su započeli na razini stručnjaka”, kazao je Cavusoglu.

Međutim, nakon ministrove izjave, tursko ministarstvo vanjskih poslova je objasnilo kako sporna izjava, koju je prvo prenijela državna novinska agencija Anadolu, nije bila za javnost, piše Al Monitor. Ministarstvo sada kaže da nije osnovana radna grupa, već se vode “tehnički razgovori”.

Glasnogovornik State Departmenta je to negirao i kazao za Al Monitor: “Razumijemo da je tursko ministarstvo vanjskih poslova pojasnilo ministrove navode. Nema radne grupe po pitanju CAATSA sankcija ili za ‘proučavanje’ opasnosti koju predstavlja sustav S-400 za F-35. Postoje rutinske konzultacije po pitanju učinka sankcija na postojeću vojnu suradnju”.

“Ostajemo predani potpunoj implementaciji snakcija koje je obznanio državni tajnik Pompeo”, jasno je poručio glasnogovornik.

 

Komentari

komentar
You may also like