State Department optužio Iran da odgađa rješenje nuklearnog pitanja

U Beču se još od travnja ove godine vode pregovori između Irana i tzv. petorice (SAD-a, Rusije, Kine, Njemačke, Francuske i Velike Britanije, s tim da Kina i Rusija neformalno zastupaju interese Teherana i svojevrsni su posrednici između njega i Washingtona) oko  obnove iranskog nuklearnog sporazuma – JCPOA i ukidanju američkih sankcija toj zemlji. Međutim, do danas nisu urodili nikakvim konkretnim plodom.

U međuvremenu je Iran dobio novog konzervativnog predsjednika kojeg, blago rečeno ne simpatizira Izrael, ionako veliki protivnik američkog povratka u navedeni sporazum. Također, nešto prije od Irana i u Izraelu je došlo do promjene vlasti tj. smjene najdugovječnijeg premijera u povijesti te zemlje Benjamina Netanjahua – velikog neprijatelja Irana i njegove politike.

Sinoć je američki State Department objavio kako se Iran, pozivajući na nužnost čekanja promjene vlade u svojoj zemlji, pokušava osloboditi odgovornosti za kašnjenje u pregovaračkom procesu o iranskom nuklearnom programu u Beču. O tome je u subotu izvijestio Reuters, navodeći kako je State Department objavio spremnost za nastavak konzultacija o Zajedničkom sveobuhvatnom planu djelovanja (JCPOA).

Prije toga, zamjenik šefa iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Aragchi objavio je na twitteru poruku u kojoj je pozvao da se pričeka promjena vlade u Iranu prije sazivanja novog kruga pregovora u Beču. Aragchi se također dotaknuo teme uhićenih osoba, kazavši kako se “deset zatvorenika od svih strana mogu sutra osloboditi ako SAD i Velika Britanija ispune svoj dio sporazuma”. State Department kritizirao je tu izjavu rekavši da Iran pokušava umiriti obitelji zatočenika, iako još nema nikakvog dogovora.

Prošli je tjedan šef ruskog izaslanstva na konzultacijama u Beču Mihail Uljanov izjavio da datum početka sedmog kruga pregovora o JCPOA još nije određen. On je još 6. srpnja najavio potrebu nastavka ovih konzultacija zbog izvješća da će Iran proizvoditi uran obogaćen na 20%.

Dana 20. lipnja pregovarači o iranskom nuklearnom sporazumu odredili su pauzu u radu s ciljem održavanja konzultacija u svojim prijestolnicama za pripremu posljednjeg kruga konzultacija. Navodno je sporazum u to vrijeme već bio nadohvat ruke.





Komentari

komentar

You may also like