" /> State Department: ruska ideja o koridorima za Istočnu Gutu – smiješna! | Geopolitika News

State Department: ruska ideja o koridorima za Istočnu Gutu – smiješna!

Glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert izjavila je kako je ruska ideja za uspostavu humanitarnog koridora za evakuaciju stanovnika okružene Istočne Gute „smiješna“.

„Umjesto toga mora se poštivati prekid vatre u čitavoj zemlji, za što su u prošlu subotu jednoglasno glasovali u UN-u. Dozvolite podsjetiti, njega je podržalo 15 država, između njih i Rusija“, izjavila je Nauert i dodala, kako prema njezinom mišljenju, 30-odnevno primirje ne funkcionira.

SAD od Rusije zahtjeva vršenje pritiska na sirijsku vladu s ciljem prestanka nasilja ne samo u Istočnoj Guti, već i u cijeloj Siriji.

Jan Egeland, pomoćnik posebnog izaslanika UN-a za Siriju po humanitarnim pitanjima, ruski plan ocijenio je „pozitivnim“, ali „nedostatnim“, kazavši, kako on ne zna humanitarnog djelatnika, koji bi smatrao kako je pet sati dovoljno za dostavu pomoći u Istočnu Gutu i organizaciju masovne evakuacije“.

Podsjećamo: Rusija je najavila, slično kako je to bilo i prilikom oslobađanja istočnog Aleppa, kako će se svakodnevno otvarati slobodan koridor u i iz Istočne Gute u vremenu od 9:00 do 14:00 sati, nakon čega će biti nastavljane vojne akcije protiv islamističkih organizacija koje ne prihvaćaju prekid vatre i pregovore s vladom u Damasku. Moskva, naime, smatra, kako bi permanentni i dugotrajno otvoreni koridori povećali mogućnost zlouporabe i omogućili dostavu pomoći islamističkim borcima za njihov nastavak borbe protiv vladinih snaga i izvođenje terorističkih napada na Damask.

Glasnogovornica Pentagona Dana White, izjavila je kako Rusija ne osigurava primjenu primirja. „Nesposobnost Rusije u nadzoru dijelova bojišnica, u kojima su u tijeku njezine operacije, izaziva zabrinutost. Nastojanja Rusije za održanje svojih interesa u Siriji stavlja pod ugrozu napredak koalicije i podriva međunarodnu sigurnost“, kazala je predstavnica američkog ministarstva obrane. Dodala je, kako „SAD ne traži sukob sa sirijskim režimom, ali da poziva Rusiju na sprječavanje Asadovog režima, osiguranje ne izbijanja sukoba s koalicijom pri provedbi protuterorističkih operacija i doprinos smanjenju napetosti u ostalim zonama bojevih operacija u Siriji“.

Geopolitika.news ovih je dana, u svojim analizama vojnog i političkog stanja u i oko Istočne Gute, prosudila, kako je vjerojatnost za američku vojnu intervenciju protiv vladinih snaga koje izvode operacije u Istočnoj Guti vrlo mala. Ukoliko bi se ona i dogodila, bila bi vrlo ograničena što se tiče udara i gotovo bez ikakvog dužeg vojnog učinka na stanje na terenu. Za kardinalnu promjenu vojnih odnosa u tom dijelu Sirije, Amerikancima bi bila nužna široka kopnena operacija, do koje sigurno neće doći. Rizike neposrednog vojnog sukoba s ruskim snagama tada bi bili gotovo nemoguće spriječiti jer je Moskva jasno upozorila kako će vojnom silom sprječavati sve potencijalne ugroze po oko Damaska raspoređene ruske vojnike i vojnu tehniku, uključno i sredstvima protuzračne obrane. Rusija i SAD već odavno imaju (formalni ili prešutni, nije bitno) sporazum o djelovanju njihovih zračnih snaga, prema kojem je sirijska zračna zona zapadno od rijeke Eufrat zona ekskluzivnog djelovanja ruskog zrakoplovstva (Moskva je na samom početku vojne kampanje u Siriji u rujnu 2015.g. s Izraelom sklopila sporazum o omogućavanju povremenih izraelskih zračnih akcija na terorističke ciljeve u Siriji, prije svega one povezane s iranskom vojskom, koji su, za sada, prestali nakon nedavnog obaranja njihovog zrakoplova F-16 od strane sirijske PZO i posljedičnog izraelskog odgovora bombardiranjem pojedinih iranskih i vladinih ciljeva u Siriji što je izazvalo osudu ruskog državnog vrha), a istočno od Eufrata američkog. I tog se sporazuma dvije strane vrlo ozbiljno pridržavaju. Osim toga, jučer je Pentagon objavio kako ne raspolaže dokazima o primjeni kemijskog oružja od strane sirijske vojske u Istočnoj Guti, a upravo se to može shvatiti kao jasan signal da nikakve vojne akcije američke vojske protiv sirijskih snaga tamo neće biti. Jer “kemijsko oružje” uvjek je “crvena crta” nakon čije se primjene lako pravdaju svi vojni odgovori, ali koja se, na žalost, sve više zlouporabljuje u političke svrhe.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like