State Department: ruski „Cirkon“ mora ući u novi sporazum o nuklearnom oružju

Sjedinjene Američke Države ozbiljno su zabrinute novom ruskom hiperzvučnom raketom Cirkon, koja je 6. listopada uspješno testirana u svom prvom lansiranju s ruske fregate u Bijelom moru, kada je pogodila morski cilj 450 kilometra dalje – u Barentsovu moru. O tome svjedoči i stav State Departmenta, kojega je za rusku agenciju TASS 8. listopada iznio glasnogovornik toga ministarstva, i prema kojemu i ruska raketa Cirkon mora ući u novi američko-ruski sporazum o nuklearnom oružju.

Cilj SAD-a je da se u novom sporazumu između dviju država obuhvate sve nuklearne bojeve glave. SAD nastavljaju pratiti rusku vojnu djelatnost i raketna lansiranja, „što daje informaciju našim političarima u sferi kontrole naoružanja i sigurnosti“.

Podsjećamo: američki predsjednik Donald Trump je sredinom rujna izjavio kako je Rusija proizvela hiperzvučno oružje nakon što je polučila informaciju o tim tehnologijama od administracije Baracka Obame, preciznije – „ukrala ju je“ (vidi poveznicu ispod teksta). To je zapravo bila reakcija na činjenicu da je Rusija krajem prošle godine kao prva zemlja na svijetu u svoje oružane snage i službeno uključila interkontinentalnu hiperzvučnu krstareću raketu Avangard, sposobnu izbjeći bilo koja sadašnja suvremena sredstva protuzračne obrane u svijetu.

Ruski čelnik Vladimir Putin izjavio je kako je ruska proizvodnja nadzvučnih raketa učinila besmislenim ogromne troškove drugih zemalja na njeno sprječavanje. Također je kazao kako je američko povlačenje iz Ugovora o protuzračnoj obrani 2002. g. primoralo Rusiju na pokretanje razrade nadzvučnog oružja. „Mi smo ga morali proizvesti kao protu-odgovor na razmještaj američkih sustava strateške proturaketne obrane, koja bi u budućnosti bila sposobna u stvarnosti neutralizirati i obezvrijediti sve naše nuklearne potencijale.“

Putin je konstruktoru raketne i raketno-svemirske tehnologije, između ostalog i spomenute rakete Avangard, Gerbertu Efremovu nedavno uručio visoko državno odličje. Te činjenice negiraju Trumpove izjave da je Rusija od Obamine administracije špijunažom prikupila informacije nužne za proizvodnju hiperzvučnog oružja, s obzirom da je Rusija to oružje počela razvijati još u vrijeme administracije Georgea Busha ml. Osim toga ruska vojna tehnologija već odavno samostalno proizvodi najsuvremenije tipove naoružanja, od tenkova, preko zrakoplova do svemirske tehnologije, i zapravo predstavlja vrh tehnološkog napretka ruskog gospodarstva u cijelosti. Naravno, to nikako ne znači kako i vojno-tehnološka špijunaža ne postoji. Štoviše! Ona je uvijek bila i ostat će aktivna u svim državama svijeta koje se brinu o svojoj sigurnosti.

Trump: Rusija je od Obamine administracije doznala informaciju o nadzvučnom oružju





 

 





Komentari

komentar

You may also like