State Department: SAD, Britanija i Francuska ne vjeruju Rusima da će Kijev uporabiti “prljavu bombu”

Američki State Department i ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije i Francuske ne smatraju opravdanim upozorenja ruske strane o mogućnosti da Kijev uporabi  tzv. “prljavu bombu” (slaba atomska bomba, vrlo ograničenog dometa).

To je navedeno u jučerašnjem zajedničkom priopćenju triju zemalja koje je objavio State Department.

“Ranije tijekom dana, ministri obrane naše tri zemlje razgovarali su s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojgu na njegov zahtjev. Naše su zemlje jasno dale do znanja kako odbacuju očito lažne tvrdnje da se Ukrajina sprema uporabiti “prljavu bombu” na svom teritoriju. Također odbacujemo svaki izgovor za eskalaciju od strane Rusije”, navodi se u priopćenju.

Čelnici spomenutih ministarstava također su “razgovarali o obvezi nastavka pružanja vojne i gospodarske pomoći Ukrajini i Ukrajincima, kao i humanitarne pomoći”.

Podsjećamo kako je ruski ministar obrane Sergej Šojgu u nedjelju telefonski razgovarao s ministrima obrane Velike Britanije, Francuske i Turske i prenio im rusku zabrinutost zbog mogućih provokacija Ukrajine uz korištenje “prljave bombe”. Osim toga, Šojgu je i u petak i u nedjelju telefonski razgovarao s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom.

Jučer je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio kako je jedino Rusija sposobna koristiti nuklearno oružje u Europi.





 

Komentari

komentar





You may also like