State Department: SAD usmjeren prema suradnji s Rusijom u Siriji

Nakon nedavne izjave glanogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove, kako je koordinacija u suradnji izmešu Moskve i Washingtona po pitanju Sirije ušla u odlučujuću i dramatičnu fazu, oglasio se i glasnogovornik američkog State Departmenta John Kirby.

On je, 18. kolovoza, na redovitoj konferenciji za novinare Izjavio kako je SAD i dalje fokusiran na raspravu o temi suradnje s Rusijom u sirijskoj krizi, navodeći kako se o tome „vode ozbiljne rasprave“.

Podsjetimo, u srpnju je američki državni tajnik boravio u dvodnevnom posjetu Moskvi gdje su dogovoreni određeni zajednički američko-ruski potezi u borbi protiv terorizma i riješavanja sirijske krize mirnim putom. Međutim, već početkom kolovoza, nakon ruskog otvaranja humanitarnih koridora za izlazak civila i protuvladinih boraca iz Aleppa (uz prethodno objavljenu amnestiju od strane Damaska) nastali su problemi. Amerikanci nisu pružili političku potporu ruskoj akciji, što je bio signal objedinjenim džihadističkim i umjereno-oporbenim snagama za otpočinjanje velikog napada na vladine snage u tom gradu, koje u okružju drže istočni dio grada i postrojbe „Al.Nusre“.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like