State Department: sankcije protiv Rusije bit će pojačane

Zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a za financije David Peyman izjavio je kako će Sjedinjene Države pojačati sankcije protiv Rusije.

„Sukladno aktiviranju zlonamjernog ponašanja sa strane Rusije sankcije će se pojačavati i mi želimo nastupati zajednički s našim europskim partnerima, kako bi naše sankcije dale višesmjerni učinak i dostatno snažan pritisak na Rusiju, kako bi ona snosila odgovornost za svoje zlonamjerno ponašanje“, kazao je službenik State Departmenta u intervju za VoA. Ogromni gubici, koje su zbog sankcija pretrpjeli ruski oligarsi, bliski Kremlju, otvorili su pukotine u njihovom odnosu s Kremljom, navodi Peyman.

„Osim toga, mi uvodimo sankcije ne samo da povećamo gubitke, već da bismo izazvali promjene u ponašanju. I u tom odnosu pojavilo se prekrasno transatlantsko jedinstvo s našim europskim partnerima. Ono je bilo još i 2014.g. Sada više nije 2014. godina. Zlonamjerno ponašanje Rusije aktiviziralo se“, kazao je Peyman.

Na pitanje novinara, primjećuje li State Department neke promjene s ruske strane, diplomat je kazao slijedeće: „Gledajte, postojale su određene sfere zajedničkih interesa i suradnje između Rusije i SAD-a, uključno sirijsku scenu vojnih aktivnosti. Rusija je zainteresirana da tamo ne bude iranske vojske. Tamo su bile određene rasprave i pojedini signali, kako je smatram, sa strane Rusije, kako je prisutnost iranske vojske tamo nepoželjna. A tamo gdje postoji sfera suradnje, mi nastavljamo voditi dijalog, nastojeći uskladiti naše interese s Rusijom i raditi zajedno. Ali razvidno je kako po pitanjima poput Krima, Ukrajine, miješanja u izbore, mi moramo vidjeti pozitivne promjene sa strane ruske vlade i Kremlja, prije nogo li bude bilo kakve mogućnosti za promjenu naše sankcijske politike.“

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like